Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. július 23. 14:53

Kedden este elstartol a Muzsikáló udvar

Képgaléria
A Budapest Ragtime Band koncertje nyitja holnap, kedden este a Muzsikáló udvar programsorozatát a városháza udvarán. Idén nyáron is négy koncertből válogathatnak a szegedi zenebarátok: itt lesz még Talamba Ütőegyüttes, fellép a Fool Moon és jön Gájer Bálint szvingestje.

Hirdetés

A koncertek este fél 9-kor kezdődnek. Rossz idő esetén az IH Rendezvényközpont ad otthont a rendezvénynek.

A július 24-től augusztus 3-ig tartó, több zenés műfajt is kínáló estek az idén is neves hazai együttesek és művészek fellépésével kínálnak igényes nyáresti szórakozást.

A városháza neobarokk udvarán 1970-ben a Szegedi Szabadtéri Játékok kiegészítő programjaként jött létre a rendezvénysorozat. Az ötlet Vaszy Viktortól ered, aki a városházán járva letekintett az udvarra és megfogalmazódott benne a zenélő udvar gondolata. Az első produkciót maga Vaszy vezényelte a Szegedi Szimfonikus Kamarazenekar élén. A Dóm téri nézőtérrel szemben a 250-300 főt befogadó udvar intimebb kapcsolatot teremt művész és hallgatója között.

Az idén nyáron elsőként július 24-én, kedden este Minden, ami zene címmel a Budapest Ragtime Band ad koncertet.

Az 1980-ban alakult zenekar célja a ragtime muzsika hagyományainak ápolása mellett több tradicionális amerikai zenei műfaj bemutatása, életben tartása. A ragtime a múlt század elején rendkívül népszerű és közkedvelt műfaj volt Amerikában. Scott Joplin és a többi népszerű komponista eredetileg zongorára írták rag-jeiket. A régi zongorakottákat porolta le a Budapest Ragtime Band, a ragtime-okat pedig 8-10 tagú együttesre hangszerelték át.

Másnap, szerdán a Talamba ütőegyüttes invitálja zenés utazásra az érdeklődőket. A virtuális Föld körüli utazáson az együttes Afrikától az Ibériai-félszigeten át repít több kontinensen keresztül a zene szárnyán, egészen a balkáni térségig.

Egyaránt átélhetjük az afrikai törzsek pezsdítő ritmusait, a spanyol dallamok szenvedélyességét, valamint a balkáni népek zenéjének sokszínűségét egyaránt.

Az együttes vendég TabatabaiNejad Flóra, Az ének iskolája első évfolyamának, valamint a Sztárban sztár +1 kicsi első évadának döntőse lesz. A több nemzetközi énekverseny ifjú győztese színdarabokban játszik, és saját zenekara van is Florists néven.

A hónap utolsó napján érkezik önálló estjével Gájer Bálint – vagy, ahogy sokan a The Voice műsorából ismerhetik – a „swing hercege”, aki minden embert táncra perdít zenéjével.

2016 novemberében jelent meg második önálló lemeze, mely a „Swing ’N’ Pop" címet viseli. klasszikus swing dalok, latinos lüktetésű szerzemények és kimondottan pop dalok is hallhatók rajta.

A Muzsikáló Udvar idén is a Fool Moon vokálegyüttes fellépésével zárul augusztus 3-án.

Az együttes Szeged művészeit életének egyik legsajátosabb a cappella formációja, számos hazai és nemzetközi siker és elismerés birtokosa, a Muzsikáló udvar állandó résztvevője 2004 óta.

Az idei évben a 2009-ben alakult Singer Street együttest látják vendégül koncertjükön.

 

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koncert Muzsikáló udvar városháza zene
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés