Hirdetés
Szegeden 2018. július 23. 14:19

Elhunyt Solymosi Frigyes

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és Botka László polgármester mély megrendüléssel értesült Solymosi Frigyes akadémikus, Széchenyi-díjas kémikus, Szeged város díszpolgára haláláról.

Az 1931-ben Kisteleken született Solymosi Frigyes a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomát 1955-ben, majd megszakításokkal külföldön, Cambridge-ben, Berlinben, Liverpoolban és Münchenben tevékenykedett. Évekig a Szilárdtest és Radiokémiai Tanszék mellett működő kutatócsoportban dolgozott, 1984-ben lett tanszékvezető a szegedi egyetemen.

A kiváló tudós kutatási területe a heterogén katalízis, szilárdtestkémia, felületkémia és reakciókinetika volt. Solymosi Frigyes kémikust rendszeresen hívták rangos külföldi egyetemekre és intézetekbe vendégprofesszornak, előadókörutakat tett a világ minden táján, ott volt a neve a legtekintélyesebb szaklapok szerkesztőbizottsági névsorában. Több száz tudományos közleménye jelent meg a nemzetközi szakfolyóiratokban. Solymosi Frigyes professzort a leghivatkozottabb magyar kémikusként tartották nyilván.

1982-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották, majd 1990-től az MTA rendes tagja, 1992-től pedig az Európai Akadémia tagja volt. 1993-ban megkapta a kutatóknak adható legnagyobb elismerést, a Széchenyi-díjat. Szeged városa 1999-ben választotta díszpolgárának.

A rendszerváltás után megszaporodtak az egyetemszervezési, tudománypolitikai témákat tárgyaló írásai, de jelentős volt a közéleti publicisztikai tevékenysége is. Solymosi Frigyes professzor igaz európai, konzervatív demokrataként az utóbbi években kritikusává vált a hazai közéletnek.

Szeged Megyei Jogú Város saját halottjának tekinti Solymosi Frigyes akadémikust, és a családdal egyeztetve intézkedik a temetéséről.

Legutóbb 2016. szeptember 14-én nyilatkozott a Szeged Televízió Szemközt című műsorában azután, hogy bejelentette, elhagyja a Professzorok Batthyány Körét.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász halál Solymosi Frigyes Szeged Televízió