Hirdetés
Művház 2018. július 23. 08:13 Forrás: Szegedi Tükör

Mozis elismerést akartak, színházi lett belőle: húszéves a Dömötör-díj

Képriport
A Szegedi Tükör sorozatában szegedi kulturális szervezeteket mutat be. Kiknek az érdekében szerveződtek, min dolgoznak jelenleg, miből működnek? Ezúttal a Pálma Reklám Stúdiónál jártak.

Hirdetés

– 1998-ban találta ki az alapító csapat, hogy a Szegedi Műsor című programajánló újság születésnapjára összehoz egy nagy durranást. Sztáry Erika, a lap főszerkesztője, jómagam, a kiadója, valamint barátaink, Janik László színművész és Hollósi Zsolt újságíró eredetileg filmes kitüntetésre gondoltunk a Belvárosi moziban üldögélve. Ám felpillantva a színház épületére az jutott eszünkbe, hogy inkább erre a kiváló, háromtagozatos intézményre hozunk létre elismerést – eleveníti fel a Dömötör-díj alapítását Elekes Zoltán, a Pálma Reklám Stúdió vezetője. – Felmerült, hogy Tiszavirág legyen a neve, hiszen az gyönyörűen felszáll, de mert rövid életű is, inkább a Dömötört választottuk. Hiszen a XII. században épült Dömötör-torony az időállóság jelképe. A kitüntetés tehát abszolút civil kezdeményezésként jött létre, és már húszesztendős.

Elekes Zoltán főszervező az idei ünnepségen. A díj a közönség elismerése az évad végén. Kattintson fönti képünkre, galéria nyílik, amelyben visszatekinthet az idei gálaműsorra!

Kuriózum, hogy az első díjat Herczeg Tamás, a szabadtéri játékok jelenlegi igazgatója álmodta üvegbe. Ami azért is különleges, mert ő az utóbbi években díjátadóként szerepelt. Később Beliczai Mária és Bánvölgyi László, a Tömörkény-gimnázium művésztanárai készítették el a Dömötör-torony kicsinyített mását, az utóbbi években Bánvölgyi László kisplasztikáját adják át.

Munkával kapcsol ki

– Ha megszületik egy gyerek, nem engedjük el a kezét akkor sem, ha felnő. A közönségnek és a támogatóknak egyaránt nagyon fontos – mondta a díj hajtóerejéről Elekes Zoltán. A rendezvényszervező a munkájából programlátogatásokkal kapcsolódik ki. Mellette társadalmi szerepvállalásra is jut energiája: a Magyar Fesztivál Szövetség alelnöke és a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja.

A két évtized alatt változott a díjak elnevezése. Egyrészt a színházi vezetők javaslata alapján, másrészt mert 2006 óta – több támogató visszalépése után – az önkormányzat is segíti. Így emelkedett városi elismerés rangjára. Azzal együtt, hogy továbbra sem a közgyűlés dönt az odaítéléséről, hanem – meghagyva civil jellegét – a színház művészeti vezetése tesz javaslatot a kuratóriumnak. A tizenkét kategória nagy részének jelöltjeiről pedig kezdettől fogva a közönség szavaz. Az életműdíjat a kuratórium ítéli oda, a gyermekdíjról az óvodák és iskolák döntenek. A legjobb háttérmunkást pedig a színház teljes stábja választja meg, hiszen őt a közönség nem ismerheti.

Az idei fődíjas: Nagy László, a színház korábbi igazgatója

– Olyan nevek szerepelnek a díjazottak között, mint Ungváriné Rózsika és idén Kerek Mónika, így a titkárság díjazottjainak aránya százszázalékos. De a fodrászat vezetőjét is említhetnénk, a városképi személyiséget, Bodnár Gyurikát. Az első életműdíjat Varga Matyi bácsi díszlettervező vette át, aki már odafentről figyel. A későbbiek közül Réti Csaba és Gregor József ugyancsak fentről segít. És itt vannak a fiatal életműdíjasok: Szonda Éva, Rácz Tibor vagy az idei, Nagy Laci. Az új igazgatóval, Barnák Lászlóval pedig már arról beszélgettünk, hogy megint frissítjük a Dömötör-díjat. A huszonegyedikről egyébként a polgármester azt mondta, ő szeretné átnyújtani – tette hozzá Elekes Zoltán.

Dombai Tünde

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dömötör-díj Szegedi Nemzeti Színház Elekes Zoltán