Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. július 21. 17:07 Forrás: Szegedi Tükör

Köszöntötték a 90 éves Fekete Pált

Négy idegen nyelven beszél. Forradalmár volt 1956-ban, előbb halálra, majd életfogytiglanra ítélték.

Hirdetés

Nemrég ünnepelte 90. születésnapját Fekete Pál. A Szegeden élő tanár szegény családban nőtt fel, a Kézdivásárhely melletti Alsócsernáton éltek. Apját már tízévesen elvitték Bukarestbe szakmát tanulni. Miután felszabadult, elment Franciaországba műbútorasztalosnak. Később orosz hadifogságba került. Az apja minden nyelvet megtanult, amerre járt.

Fekete Pál a Sárospataki Református Kollégiumban végzett, ahol három idegen nyelvet – latin, német és francia – is tanult, majd a szegedi egyetemen szerzett történelem–orosz és német szakos tanári diplomát, ami után Békéscsabán tanított. 1956-ban a Békés megyei forradalmi bizottság elnöke volt. Először halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélték. Hét évet töltött föld alatti börtönökben. Másfél évig volt összezárva egy francia férfival, aki vöröskeresztesként jött Magyarországra, de belekeveredett a fegyveres ellenállásba. Fekete Pál magyarra, André pedig franciára tanította a másikat. 1963-ban szabadult amnesztiával.

Fekete Pál szerint kétévente meg lehet tanulni egy nyelvet, hat hónapig nagyon komolyan kell vele foglalkozni, utána már boldogságot szerez, mert megtanul az ember az adott nyelven gondolkodni. Szerinte a nyelvtanulás azért is kellemes időtöltés, mert nem engedi öregedni az agyat.

A város nevében Botka László polgármester jókívánságait a humán közszolgáltatási iroda munkatársa adta át Fekete Pálnak. Képünkön feleségével, Kovács Ágnessel látható.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nyugdíjas szépkorú születésnap
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés