Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. július 20. 14:58 Forrás: Szeged Televízió

Szeged Televízió: kiengedték a Délmagyarország volt főszerkesztőjét

Megszüntették a letartóztatását D.I.-nek, akit júniusban vettek őrizetbe, költségvetési csalással gyanúsították.

Hirdetés

Most ügyvédje indítványára a július 1-jétől érvényes új büntetőeljárás-jogi (BE) törvény alapján az enyhébb házi őrizetbe helyezte a Szegedi Törvényszék. D. I. akkor is és most is azt mondta, nem követett el csalást.

A gyanúsítás szerint a Mórahalmon 2010-es években felépült Mini Hungary Park építése során a beruházó cég ügyvezetője és a vele vállalkozási szerződésben álló gazdasági társaság vezetője, valamint a műszaki ellenőr mintegy 550 millió forintnyi kárt akart okozni a magyar költségvetésnek. Az ügyben a NAV nyomoz, ennek eredményeképp júniusban a műszaki ellenőrrel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, a két ügyvezető pedig letartóztatásba került. A gyanúsított és védője fellebbezésének nyomán ezt enyhítette most a Szegedi Törvényszék. Ennek alapja a július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási kódex, amely csak a legszükségesebb kényszerintézkedés alkalmazását engedi meg a gyanúsítottakkal szemben.

– Szükségtelen az eljárás jelenlegi szakaszában a gyanúsított letartóztatásának fenntartása illetőleg elrendelése, ezért egy enyhébb kényszerintézkedést rendelt el, amely jogintézményt az új BE vezettette be, bűnügyi felügyelet néven. Ez a korábbi BE szerint a házi őrizet, mint kényszerintézkedés hasonló szabályait rögzíti – mondta a Szeged Televíziónak Nagy Andrea, a Szegedi Törvényszék helyettes szóvivője.

A gyanúsított csak hetente háromszor hagyhatja el lakását, de Szeged területéről nem léphet ki. D. I. nem akart nyilatkozni a Szegedi Híreknek ügyéről, de annyit most is megismételt, nem követett el csalást. Mint mondta: a makettpark megépült és most is működik. Nagy Andrea szerint az eljárásjogi törvény megváltozása miatt várható, hogy a közeljövőben több letartóztatásban lévő gyanúsított fog enyhítésért folyamodni.

– A büntetőeljárás-jogi törvényben meghatározott feltételeket minden egyes gyanúsított vonatkozásában mind az elsősfokú bíróságnak, mind a másodfokúnak egyedileg kell vizsgálnia, és egyedileg kell elbírálnia, hogy a szükségesség, arányosság, és fokozatosság elvét betartva mely kényszerintézkedés indokolt – tette hozzá Nagy Andrea.

Az így meghozott nem perbeli bírósági határozat – szintén az új BE új szóhasználatával – nem jogerős, hanem végleges.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: előzetes letartóztatás híradó Mini Hungary Park Mórahalom Szeged Televízió Szegedi Hírek büntetőeljárás-jogi törvény Nagy Andrea NAV
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés