Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. július 19. 12:29

Úrhatnám polgár: komédia sok fűszerrel megszórva

Képriport
Pénteken mutatják be, de már ma este teltházas főpróbán láthatja a szegedi közönség a Moliére-komédiát Parti Nagy Lajos nem mindennapi fordításában. Az Úrhatnám polgár minden bizonnyal sikerre van ítélve.

Hirdetés
Hirdetés

A Moliére-darabot eredetileg pénteken mutatták volna be a REÖK Szabadtéri Színpadán, Kálvária sugárúti Bibliotéka belső udvarán, ám a nagy érdeklődés miatt már a mai, csütörtöki „előadásszerű” főpróbára is lehetett jegyet venni.

Ma este folytatódik az a Moliére-sikersorozat, amely a tavalyi Tartuffe után az Úrhatnám polgárt is Parti Nagy Lajos nyelvi leleményekkel tarkított átiratában mutatja be a REÖK Szabadtéri Színpadán.
A neves magyar író, tíz esztendeje készítette el Moliére-átiratát, amelyből 2008-ban Mácsai Pál rendezett előadást.

„Ez az átirat – legyen a műfaja sajátirat – a Vígszínház felkérésére született. A történet Molière-é, a magyar szöveg az enyém. Kérdés persze, hogy azé-e a mű, akié a történet, avagy azé, akié a nyelve. Én eléggé saját művemnek tekintem, a klasszikus Úrhatnám polgárt tessék továbbra is Mészöly Dezső remek fordításában olvasni. Hogy mitől saját mű? Attól például, hogy átírtam (rímtelen) alexandrinba a Molière által prózában megírt, jórészt balett-alapanyagul szolgáló, soványka történetet. Szükségem volt e radikális beavatkozásra, hogy valami összerántsa a darabot is, és engem is, hogy átkerüljön a mű a stilizáció egy másik szintjére.” – írta 2008-ban a 2000 Irodalmi és Társadalmi havi lapba az elkészült munkájáról a Kossuth-díjas szerző, Parti Nagy Lajos.

Ebből az alapanyagból dolgozott most a rendező Herczeg T. Tamás, és a korábbi Moliére-szerepekben megszeretett színészek, többek közt Balog József, Kosztolányi József, Farkas Andrea és  Barnák László. Az új darabhoz viszont érkeztek új művészek is, például az Úrhatnám polgár, Jourdain feleségét alakító Sebők Maya, aki a Kolozsvárról vendégszerepel Szegeden, vagy a Szegedi Nemzeti Színház több művésze: Sorbán Csaba, Borsos Beáta és Jakab Tamás.

Felfedezhető abban valami sajátos öröm, ahogy figyeljük a színpadon mozgó alakokat, akik annyira ismerősek, hogy szinte velünk is élhetnének, de a közelségük ellenére mégsem mi csetlünk-botlunk az aranyozott díszletben, hanem mindig valaki más. Valaki más.

Az Úrhatnám polgár is ebben verhetetlen: úgy tart a polgár elé tükröt, hogy közben azt hiszi, hogy csak egy ablak előtt áll. Vagy ha nagyon modernek akarunk lenni, épp egy képernyőt néz. Moliére nagyszerű komédiája akármelyik verzióval működik, hiába telt el a darab születése óta 348 év.

A kortalanságának titka, hogy olyan tükröt tart elénk, melyben az ember fejlődő vagy épp pusztuló életrajzát látjuk kérlelhetetlen élességgel. Mindez pedig még vadabbul aktuális, mint valaha – mondta a Moliére-komédia átírója, Parti Nagy Lajos.

Maga a történet akár napjainkban is játszódhatna: a főhős, Jourdain – akit Balog József alakít – dúskál az anyagi javakban, de a szellemiekkel igen csak szűkösen látták el.

Szorgalmasan próbálja felemelni magát, igyekszik megszerezni minden pénzen megvásárolható tudást. Ez a hamisságában igaz törekvés dús komédiaforrást jelent, ugyanakkor mégsem nevethetjük ki nyugodt szívvel ezt a tanulni vágyó figurát.

A rendező a Reök-palotában tartott közönségtalálkozón azt is elárulta, hogy azért ezt a szöveget választotta, mert nem mindennapi. Kíváncsi, hogy erre a kortárs darabra hogyan reagál a közönség.
A narrációkkal, filozófus köntösébe bújtatott mesélővel keretezett történet remélhetőleg velünk marad azután is, hogy felkelünk a kisszínpad nézőterének székeiről.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Moliére Szegedi Szabadtéri Játékok Úrhatnám polgár

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés