Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Ezt a nyarat kell még kibírni a Rába utcánál: elkezdték befedni a Tápéi-főcsatornát
Szegeden 2018. július 19. 11:20

Ezt a nyarat kell még kibírni a Rába utcánál: elkezdték befedni a Tápéi-főcsatornát

Képriport
Januárra készülnek el a beruházással, gyakorlatilag új zöldövezet jön létre.
Hirdetés

Nyaranta borzasztó büdös, a szúnyoginvázió elviselhetetlen: kellett valamit kezdeni a Tápéi-főcsatornával. Most nekiláttak, Tápé önkormányzati képviselője, Szécsényi Rózsa addig győzködte a városvezetést, amíg idén végre elindulhatott a munka. Előbb nádat vágtak a csatornaparton, amellyel párhuzamosan elkezdték a teknősöket is menteni, igen, abban a koszos, iszapos csatornában éltek bizony teknősök, sokak szerint elsősorban olyanok, amelyeket beleengedtek, miután a gyerek otthon megunta...

A munkaterület hivatalos átadásával egybekötött sajtótájékoztatónak, amelyen jelen volt Solymos László alpolgármester, Szécsényi Rózsa, Szabó Sándor országgyűlési képviselő és Novák Gyula a víziközmű első embere elhangzott, többször is, ezen a nyáron még türelmet kérnek a környékben lakóktól: ki kell termelni az iszapot, ami büdös, el kell viselni a teherautókat, amelyek büdösek, zajosak és egy kicsit megtapossák az utakat, de 210 nap múlva rá sem fognak ismerni a csatornára a tápéiak.

Solymos László arra is emlékeztette a környékbelieket valójában az állam helyett dolgoznak, hiszen a csatorna az állami fenntartású Ativizigé. – Szeged ennek ellenére befedi, de a fenntartása továbbra is az állam dolga lesz. Az önkormányzat és a csatornamű-társulat közösen 300 millió forintot biztosít a beruházás elvégzéséhez. A kivitelező hatszázharmincöt méter hosszan egy nyolcvan centiméter átmérőjű vasbetoncsövet tesznek le a csatorna aljára – közölte az alpolgármester.

(fotók: Iványi Aurél)

Szécsényi Rózsa ehhez azt tette hozzá, hogy a csatorna befedése után az utakat is helyreállítják a környéken. – Mi, tápéiak akkor szeretjük a csatornát, ha fedett. Én is kérem a türelmüket, biztos, hogy lesznek gondok, problémák. Ne feledjük, 14 ezer köbméternyi földet kell itt megmozgatni! Szép ez a feladat, még ha most ilyen csúnyán is indult – mutatott az iszapos csatornapartra az önkormányzati képviselő.

Novák Gyula, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. első embere azt mondta, az iszapot hasznosítják itt, a csatornában. – Egy beton aljzatot fektetünk le, arra kerül majd a nyolcvan centi átmérőjű zárt csatorna, amelyet részben az itt kitermelt iszappal fedünk be, és arra kerül majd még rá a termőföld. Ötven méterenként lesznek aknák, szivárgórendszerrel épül ki a csatorna, így a talajvízzel sem lesz gond, vissza tudjuk vezetni a csatornába. Környezetvédelmi terv és hatásvizsgálat is készült, ennek is a része a teknősök mentése – közölte Novák.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csatorna Solymos László Szécsényi Rózsa Tápé Ativizig Novák Gyula Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt.