Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. július 18. 17:28

Nyűvágó, kafferbivaly, hiénakutyák – és a nap Máté Bence fotóin

Képriport
Kirakott két tesztparavánt a Klauzál térre az ország egyik legjobb természetfotósa. Nem elég egyszer látni: teljesen más nappal és éjszaka.

Hirdetés

– Meglátjuk! – ez volt a válasz arra, mennyire vandál- és graffitiálló az a két tesztparaván, amelyeken Máté Bence egy tematikus kiállítást rakott össze. Mielőtt bárki gonoszkodni kezdene: nem azért tematikus a kiállítás, mert természetfotókat lehet megnézni. Hanem azért, mert valamennyinek a háttérben a felkelő, illetve a lemenő nap ad „keretet”, poént.

A tárlat megjelenésében is monumentális két hatalmas üvegfelületen láthatók a képek, ha lehet főszereplőket „választani”, akkor a címben szereplő három állat lehet az: a nyűvágó, a kafferbivaly és a hiénák vannak kinagyítva a paraván külső oldalaira, benn pedig kis képeken láthatók az állatok és a nap, amely ott vöröslik, aranylik mindegyik mögött. Összesen harminckilenc fotót rakott föl Bence a két paravánra, akinek, bármilyen hihetetlen, nem volt még ilyen nagyszabású kiállítása.

(fotók: Iványi Aurél)

– Hatszáz fotóból válogattam ki ezeket a felvételeket. Nehéz dolgom volt, mert nem akartam jó képeket kihagyni, mégis ki kellett hagynom néhányat. A teljes felület négyszáz négyzetméter, ezt világítja meg huszonötezer watt led. Ezzel kapcsolatban meg az okozott nehézséget, hogyan maradhatnak meg a fotók eredeti színei, különösen a fekete. Végül sikerült – mondta Máté Bence, aki azt is hozzátette, nem szerette volna „egyszerűen” fölakasztani valahova ezeket a fotókat, ezért is kereste ezt az új kiállítási technikát. A képei jelentős része Magyarországon készült, sőt hozzánk még közelebb: a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben.

A kiállítás kapcsán Solymos László arról beszélt, nem volt kérdés, hogy szerepet vállal a város egy szegedi kötődésű világszerte ismert fotós kiállításának megvalósításában. – Nagyon várjuk a 2019-es SzegedArtot, ahol Máté Bence hatszáz természetfotója lesz ilyen paravánokon kiállítva Szegeden – mondta az alpolgármester.

A két paraván szeptemberig lesz kinn a Klauzál téren, nézzék meg nappal és este is! Olyan lesz, mintha két különböző tárlaton lennének!

A tesztparavánok, és a fotók jövőre visszatérnek: akkor Máté Bence valamennyi a Sziluett és a Napkorong projektben szereplő képe, azaz a már említett hatszáz fotó látható lesz Szegeden, akkor a Széchenyi tértől kezdve, végig a Kárász utcán a Dugonics térig lesznek láthatók a fényképek.

Végül még egy érdekes adat: egy nyűvágó naponta akár tizenkétezer lárvát és más élősködőt is összeszedhet a kafferbivalyok testéről.

gszl

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kiállítás Máté Bence Solymos László szegedart
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés