Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. július 18. 18:56

A „kotló és csibéi”: zsaroltak is az aranytojást tojó tyúkkal

Képriport
Negyven kiló aranyat talált két román földműves 1837-ben, a több mint húsz darabból álló leletet rejtegették, majd eladták, zsaroltak vele, ellopták, és volt, hogy az ablakon kidobva menekítették a pusztulástól. A „kotló és csibéi” néhány darabja is látható mától a Fekete házban.

Hirdetés

A január 20-áig látható kiállítást ma délután Stefan Razvan Rab, a román kulturális minisztérium államtitkára és Solymos László közösen nyitották meg. Szeged alpolgármestere bejelentette, jövőre 250 millió forintból felújítják a kiállításnak otthont adó Fekete házat.

Harminc romániai múzeum gyűjteményéből válogatták össze azt a közel ezer arany- és ezüstkincset, amelyet mai Románia területén az elmúlt két évszázadban találtak.

A Krisztus előtt 5. évezred és a Krisztus utáni 7. század között készült műtárgyakból összeállított kollekciót először öt évvel ezelőtt mutaták be Bukarestben.

A Fekete házban ma megnyílt kiállítás a tizenkilencedik állomása a sorozatnak: Romániában 17 nagyvárosban, valamint Debrecenben mutatták eddig be a különlegesen értékes kincseket felvonultató kiállítást.

Az arany fegyverekkel soha sem harcoltak

 A Bukarestből érkezett kollekció olyan értékes, hogy gépfegyveres rendőri felvezetéssel érkeztek meg a tárgyak Szegedre, majd biztonsági vitrinekbe helyezték őket a szakemberek. A kiállított tárgyak biztosítási értéke több tízmilliárd forint.

Olyan ritka kincseket láthat a nagyközönség, amelyek az aranyművesség kezdeti időszakától a kora-középkorig készültek.

A kollekció ezer darabja között találunk gyönyörű ékszereket: fejdíszeket, medalionokat, gyűrűket, diadémokat, karkötőket, fülbevalókat.

Aranyból készült fegyvereket – tőrt, kardot, harci csákányt – is bemutatnak, melyek alapvetően díszfegyverek lehettek, tehát nem vetették be őket valódi harcok során. Valószínűleg a tulajdonosuk magas rangját jelezték, valamint vallási szertartásokra is használták őket. Az ékszerek és fegyverek mellett a hétköznapi élet tárgyait: edényeket, bögréket, kannákat és pénzérméket is láthatnak az érdeklődők a Fekete házban.

Olyan kiemelkedő és fordulatos történetű kincsegyütteseket is bemutatnak, amelyeket korábban a szakemberek is csak publikációkból ismerhettek, ilyen például a mojgrádi rézkori „fejedelmi” kincs, a persinari bronzkori arany fegyverkincs, vagy az apahidai gepida királyi ékszerek, valamint thrák ezüstkincsek.

A román Seuso-kincs, avagy a „kotló és csibéi”

Az egyik legérdekesebb történet a pietroasai kincsé, amelyet Romániában a legtöbben a „kotló és csibéi” néven ismernek. A leletet 1837-ben találta meg két földműves, akik egy éven át rejtegették, majd eladták egy helyi kereskedőnek.

Az aranyból készült tárgyegyüttes eredetileg 22−24 darabból állt, és 40 kilogrammot nyomott. A kereskedő csupán egy kiló arany árát fizette ki érte a két parasztembernek, akik ezért később megzsarolták.

Végül a hatóságok is tudomást szereztek a leletről, és Alexandru D. Ghica havasalföldi uralkodó testvére, a belügyminiszter elkobozta azt. Ám a miniszter úgy beleszeretett a kincsekbe, hogy nem adta át az államnak, csupán testvére, az uralkodó halála után kerültek elő a páncélszekrényből.

Első alkalommal az 1867-es párizsi világkiállításon láthatta a közönség a különleges leletet, majd a bukaresti Régészeti Múzeumban állították ki, ahonnan 1875 telén egy a tetőn át behatoló tolvaj ellopta a kincset. Menekülés közben azonban a hóba ejtette az egyik darabot, a járókelők megtalálták, és feljelentést tettek, így a tolvajt hamarosan elfogták.

Amikor a múzeumban tűz pusztított, a leleteket az ablakon kidobva menekítették a pusztulástól. I. Károly román király egy német ötvösművészt bízott meg az értékes darabok restaurálásával.

1916 decemberében, amikor a német és osztrák-magyar seregek Bukarest ellen vonultak, a kincstár legfontosabb darabjait a román kormány Oroszországba vitette, onnan csak Sztálin halála után, 1956-ban kerültek vissza Romániába.

A Seuso-kinccsel nagyjából egyidős, néhány darabjában formai hasonlóságot is mutató tárgyak közül tizenkét darabot tudtak visszaszerezni a hatóságok, közülük néhány látható januárig a Fekete házban.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: aranykincsek Fekete ház kiállítás Móra Ferenc Múzeum
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés