Hirdetés
Szegeden 2018. július 17. 19:16

Szegeden nincs már uborkaszezon: egész évben csúcsra jár a turizmus

Képgaléria
Igazi sikerágazata lett mára Szegednek az idegenforgalom. Évek óta rekordbevételt érnek el a szegedi szálláshelyek, ma már a szállodák, panziók éves árbevétele meghaladja a hárommilliárd forintot. Aki nem sietett, az az idei nyárra már csak rekordáron talál szállást a városban.

A hazai nagyvárosok közül – a főváros leszámítva – Szeged lett mára a legvonzóbb turisztikai célpont. A látogatók számát tekintve messze elkerülte a város Pécset és Debrecent, Miskolcot és Győrt is.

Budapest után első a nagyvárosok között

– Jelenleg Budapest és fürdővárosok után Szeged a turisták legkedveltebb célpontja. Tavaly több mint 411 ezer vendégéjszakát töltöttek el a városban – mondta Ács Szilvia, a szegedi Tourinform Iroda vezetője néhány hete, amikor a város új, 45 millió forintból kialakított Széchenyi téri irodáját megnyitották.

Hogy melyek a legnépszerűbb időszakok?

A szállodások, vendéglátósok szerint nagyon érezhető, hogy az idén sok hosszú hétvége van a naptárban. Elsősorban a belföldi turisták kedvelik ezeket.

Ilyenkor sokan jönnek családostul a szabadtérire, a városnapi ünnepi programokra vagy a halászléfesztiválra, de egyre népszerűbb a Deja Vu Fesztivál és sok vendéget vonz a város nagy nyárzáró bulija, a SZIN is.

Szegeden már évek óta nincs uborkaszezon a turizmusban, kora tavasztól késő őszig programok százai csalogatják a vendégeket a városba.

Egy év alatt többen jönnek, mint az itt lakók

A Szegedre látogatók már évek óta többen vannak, mint a városban élők: évente közel kétszázezren fordulnak meg a 170 ezres városban, és már több mint 410 ezer éjszakát töltenek itt el.

Az egyre nagyobb  népszerűségnek persze ára is van – szó szerint. Nemcsak nehéz, de sokszor drága is városban szállást találni. A hotelek, panziók árai a kereslet növekedésével egyre magasabbnak bizonyulnak a hazai szobaárakhoz viszonyítva, de a szállodák igyekeznek minél több szolgáltatással kompenzálni ezt.

Megnéztük az egyik legnépszerűbb szálláskereső oldalon, a szallas.hu-n mikorra és mennyiért foglalhatnánk két személyre szobát Szegeden?

Erre a hétvégére – elsősorban a sárkányhajó világbajnokság miatt – reménytelen szobát találni. A portál 99 százalékos foglaltságot mutat. A szállodák többsége szó szerint kitette a „Megtelt” táblát. Mindössze két szobát sikerült nagy nehezen találni: egy panzióban 35 ezer 400 forintért és egy magánszálláson két éjszakára 60 ezerért.

Próbáltunk az augusztus 20-i, négynapos hosszú hétvégére is szállást keresni, itt „csak” 92 százalékos foglaltságot mutatott a szálláskereső portál. Néhány szoba azért még akad: a legolcsóbb egy kollégiumban 16 ezer 500 forintért, a legdrágább egy belvárosi apartmanban 99 ezerért – ellátás nélkül.

A Szegedi Ifjúsági Napokra is érdemes időben szállást keresni. Egy magánszálláson sikerült 2 főre és négy napra ellátás nélkül 27 ezer 200 forintért szobát találni, aki a drágább és elegánsabb szállodát is megengedheti magának, az még befizethet négy éjszakára fél panzióval 171 ezer forintot. De igyekezzen, mert a szálloda már kiírta az ajánlatra: „Nagyon népszerű!”

Hárommilliárd forintos bevételt hoz az itt élőknek a turizmus

Évente több mint hárommilliárd forintos bevétele származik a turizmusból több ezer szegedinek, akik a vendéglátásból élnek.

Az önkormányzat igyekszik ezt a folyamatot erősíteni azzal, hogy továbbra is jelentős beruházásokat tervez és valósít meg a turizmus és a vendéglátás a területén: az idegenforgalommal kapcsolatos fejlesztések, beruházások évek óta milliárdos nagyságrendben mérhetők.

Többek között néhány hónapja adták át vadaspark új, 480 millió forintból épített elefántházát, terv készült a Móra Ferenc Múzeum felújítására, valamint a Belvárosi mozi és a Partfürdő fejlesztésére is.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt öt-hat évben rendre emelkedett a Szegedre látogató turisták száma és az itt töltött vendégéjszakák hossza is növekedett. Úgy tűnik, ez az emelkedés idén sem fog megállni, ebben pedig a különféle programok mellett annak is komoly vendégcsalogató szerepe van, hogy az önkormányzat minden évben több nyelven is kiadja a Szegedi Látnivalók, a Szegedi Információk című kiadványt és az éves Szegedi Programajánlót.

Ezek segítségével népszerűsítik a várost a belföldi és külföldi utazási kiállításokon, a nagyobb rendezvények kitelepülésein, és eljuttatják ezeket az ország összes Tourinform-irodájába, hogy még több vendéget csalogassanak a Napfény városába.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: fesztivál programok turizmus