Szegeden 2018. július 17. 14:18

Biztonságban gyógyulhatnak a szegedi hajléktalanok

Képriport
– Korunk egyik súlyos társadalmi problémája a hajléktalanság. Az önkormányzat régóta együttműködik a máltai szeretetszolgálattal, hogy közösen segítsünk a fedél nélküliek életén – mondta Szentgyörgyi Pál alpolgármester a város új hajléktalan egészségügyi központjának avatásán.

Hirdetés
Hirdetés

Hajléktalanok számára nyitott 24 órás ellátást nyújtó egészségügyi centrumot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az Alsó-kikötő soron.

A szegedi önkormányzat jelképes, évi kétezer forintos bérleti díjért adta át a szeretetszolgálatnak az egykori idősek otthona épületét, amelyet 35 millió forintból korszerűsítettek, és így már harminc hajléktalannak biztosíthatnak itt ellátást.

A máltaisok közel egy évtizede végzik a szegedi hajléktalanok egészségügyi ellátását a Moszkvai körúton. A korábbi épületükben azonban nem tudták tovább bővíteni a férőhelyet, pedig igény volt rá, mert egyre több a beteg, fedél nélküli ember.

Szegeden jelenleg 700-800 főre becsülik a fedél nélkül élők számát, közülük az utcai életvitel és a hiányos táplálkozás miatt az átlagosnál is több a beteg.

– Elsősorban őket is a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek támadják meg, de a sajátos életmód miatt fokozott veszélynek vannak kitéve. Különösen magas közöttük az amputált végtaggal élők száma – mondta Katona-Korán Ágnes, az új intézmény vezetője.

Megtudtuk, a korábbi 16 helyett az új helyen már 30 ágyon tudják fogadni a beteg hajléktalanokat. Jelenleg 26 férfi és két női hajléktalanról gondoskodnak az itt dolgozók.

Kass Ferenc főorvos elmondta, a centrumban 24 órás ügyeleti rendszerben tíz orvos, és több mint húsz ápoló dolgozik.

A hajléktanok itt háziorvosi ellátást kaphatnak, gyógyszereik, kötszereik, orvosi segédeszközeik költségeit a szeretetszolgálat fedezi.

Az intézményben megvizsgálják, megfürdetik a hajléktalant, majd 24-48 óráig megfigyelés alatt tartják. Igyekeznek mind fizikálisan, mind mentálisan „kórházképes” állapotba hozni a beteget, s ha szükséges, ezt követően továbbszállítják a megfelelő intézménybe.

A központ a lábadozás során is segítséget tud nyújtani a hajléktalanoknak, arra az időre is befogadja őket, amelyet mások kórházból kikerülve otthon, a saját ágyukban töltenének – tudtuk meg a megnyitó előtt az itt dolgozó szakemberektől.

Az ünnepélyes épületavatáson Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a hajléktalanokért végzett munkához hitre, céltudatosságra, bátorságra, nyitottságra, nagylelkűségre van szükség. Elmondta, hogy a kormány évente 9 milliárd forinttal támogatja a hajléktalanellátást, ebből egymilliárdot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat használ fel.

– A Moszkvai körútról költöztem át, már négy hónapja vagyok itt – mondta a kerekesszékben ülő Csábi László, aki az ünnepség ideje alatt az épület udvarán dohányzott. – A bal lábamat két és fél éve, a jobbat nem régiben vágták le érszűkület miatt. Mondta is az orvos, hogy ne dohányozzak, de hát ő is szívta. Most meg már úgyis mindegy.

A hatvannégy éves férfi nemrégiben kapott műlábakat, most itt, az Alsó-kikötő sori centrumban tanítják járni. Azt mondja, ő szerencsés, ha vége a rehabilitációnak, nem kell az utcán élnie.

– Gyálaréten vagy egy házam, oda fogok költözni, ha már tudok járni, de egyelőre képtelen vagyok ellátni magamat, ezért vagyok itt. Jó hely ez, kedvesek az ápolók, csak az a bajom, hogy lábak nélkül nem mehetek sehová…

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hajléktalanok egészségügyi központja Máltai Szeretetszolgálat Szentgyörgyi Pál