Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. július 16. 22:16

A könyvek világára nyit kaput a Kamasz Ablak

Idén már negyedik alkalommal rendezik meg az Északvárosi fiókkönyvtárban a nyári olvasótábort, amely idén a Kamasz Ablak nevet kapta. Az eseményen 20 kisgyerek vehet részt, teljesen ingyenesen.

Hirdetés

Hétfőn reggel gyermekzsivaj töltöttek be az Északvárosi Fiókkönyvtárat, azonban a fiatalok hamar elcsöndesedtek, mivel az idei olvasótábor első vendége, Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója első olvasási élményeiről és első versmondó versenyéről kezdett mesélni nekik.

Az igazgató elmondta, a mai világban nagyon fontosak az ilyen rendezvények, ahol nem az internet, a Facebook és ehhez hasonlók a főszereplők, hanem az olvasás. A gyerekeket vissza kell csábítani a könyvek és az olvasás szeretetéhez. – tette hozzá.

Barnák László több kedvenc könyvét is elhozta bemutatni a gyerekeknek. Az egyik az Úrhatnám polgár színházi példánya, a darabot most próbálják, ezért is esett rá a választás. A másik Edgar Rice Burroughs Tarzan könyve. Ezzel kapcsolatban az igazgató elmondta, gyermekkorában nagy kedvencei voltak a Tarzan könyvek, több mint 15 van meg belőle, folyamatosan gyűjtötte a kiadványokat. A harmadik Rejtő Jenő Az elveszett cirkáló című regénye. Erre azért esett a választása, mert az író nyelvi bravúrjai, humora és iróniája nagyon szerethető még a kiskamaszoknak is.

A tábor egyik résztvevője Papp Emese, aki elmesélte, már év közben is járt a Tinikuckó olvasóklubba. Mint mondta, nagyon szeret olvasni, számára nagyon jó kikapcsolódást jelent. „Egy jó könyv nagyon sokat tud nyújtani az embernek.” – tette hozzá. Neki a tábor azért is jó, mert a programon a barátnőivel együtt tud részt venni. Emese azt is elmesélte, édesanyja nagyon sokat olvasott neki kiskorában és innen ered a könyvek, az olvasás szeretete. Kedvencei a fantasy könyvek, a sci-fik, és a tipikus lányregények.

Emese osztálytársa Beáta is a tábor résztvevője. Ő első osztályosként látogatott el először az Északvárosi Fiókkönyvtárba és már akkor nagyon megragadta a könyvek világa. Azóta is folyamatosan kölcsönzi ki a könyveket, és mindig talál valami érdekességet a polcokon. Ő elsősorban a Vörös Pöttyös könyveket, a kalandregényeket és a szerelmes könyveket kedveli.

A körzet képviselője Tóth Károly elmondta, a fiókkönyvtár egy nagyon fontos közösségi tere a környéknek, nagyon sok, különféle programot, kézműves foglalkozásokat, ismeretterjesztő előadásokat, táborokat szerveznek egész évben.

Ez a tábor alkalmas arra, hogy a könyveket, az olvasást népszerűsítse – tette hozzá a képviselő, aki kiemelte az esemény megszervezése széleskörű összefogás eredménye és idén már negyedik alkalommal jöhetett létre. Ebben az évben 20 kisgyerek vehet részt a táborban, teljesen ingyenesen. Ők egy egész éves olvasási versenyen nyerték el ezt a lehetőséget.

Az egy hét alatt nagyon sok programon vehetnek részt a gyerekek – mondta a tábor vezetője, Kis Kata, a fiókkönyvtár munkatársa. A főszerepben az olvasás áll, de természetesen a résztvevők nem maradnak az intézmény falai között. Többek között ellátogatnak a Városházára, a Szeged Televízióba, a Képzelgő Intelligens Játszóházba és az Alsóvárosi Tájházba is. Itt többek között a régi magyar konyha eszközeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek és ki is próbálhatják azokat. Emellett foglalkozást tart a gyerekeknek Sólyom Andrea meseterapeuta, Szurmik Zoltán drámapedagógus, a szentesi drámatagozatos gimnázium tanára, és Bánk Bea képzőművész.

Pénteken, a táborzáróra a hét valamennyi előadóját és a résztvevő gyerekek családját is várják majd.

A tábor sikeres megszervezéséhez nagymértékben hozzájárult a Kultúrkör egyesület, akik sikeresen pályáztak anyagi támogatásra. Tóth András László, az egyesület vezetője elmondta, az idei tábor kihívás, hisz 11-13 éves kamaszoknak szervezik, akinek a figyelmét sokkal nehezebb lekötni. Kiemelte, a táborral már sikerült hagyományt teremteni, mivel idén negyedik alkalommal szervezik meg. A sikert pedig az mutatja, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek rá.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Északvárosi Fiókkönyvtár Kamasz Ablak könyvtár olvasás olvasótábor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés