Művház 2018. július 15. 13:15

Filmes alkotótábort tartott Szegeden a Magyar Hollywood Tanács

Képgaléria
A film iránt érdeklődő fiataloknak szerveztek képzést ismert filmes szakemberek részvételével. A Magyar Hollywood Tanács szervezésében és lebonyolításában lezajlott átfogó kurzus a filmkészítés főbb elemeire összpontosított.

A hatvan órás kurzus elméleti órákból és gyakorlati munkából állt. Az volt a célja, hogy az előadások és a filmforgatási gyakorlatokkal a kezdőknek a szükséges, alapvető rendezési, operatőri, világítási, elméleti és gyakorlati, forgatókönyvírói tudás átadása megtörténjen.

Kattintson nyitóképünkre, és nézze meg, mi mindent, hogyan tanultak a diákok az MHT képzésén!

Az MHT az oktatás első fázisában online előadáskurzust indított. Személyes életutak alapján ismerhették meg a hallgatók az egyes filmes szakmák szerepét és jelentőségét. Az előadók között szerepelt Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke, Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cakó Ferenc animátor, Vékás Péter operatőr, Gál Kornélia gyártásvezető és még sokan mások. Az online kurzust követően a hallgatók Szegeden bentlakásos alkotótáborban vettek részt. Húsz fiatalnak központilag szervezett, egész napos programok keretében a Magyar Hollywood Tanács tagjai, ismert filmes szakemberek előadásokat, gyakorlati foglalkozásokat tartottak. A részt vevők alapvetően a 2. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál diákzsűrijének tagjai közül kerültek ki. A magyar film történetének bemutatása mellett a világhírű magyar rendezők, operatőrök eredményeit, sikereit is megismerhették a fiatalok, majd első kézből kaptak ismereteket a forgatókönyvírás, a rendezés rejtelmeiről.

A 2016-ban megalakult Magyar Hollywood Tanács (MHT) Egyesület civil szervezet fő célja a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi filmes világhírességek emlékét megőrizni, eredményeiket, sikereiket minél szélesebb körben bemutatni, elérni azt, hogy méltán büszkék lehessünk, amikor rögzítjük Hollywood történelmének és sikereinek jelentős magyar tartalmát; példájukat a fiatal nemzedékek előtt is magasra emelni; szülőhelyük önkormányzataival együttműködve országosan és nemzetközileg egyaránt ismertté tenni az adott településhez való kötődésüket; megfelelő kommunikációs, médiafigyelmet összpontosítani a hollywoodi magyar vonatkozásokra; rendezvényeket szervezve megemlékezni az érintett személyiségekkel kapcsolatos évfordulókról, azokról kiadványokat megjelentetni; kapcsolatot tartani a jelenlegi hollywoodi magyar filmesekkel, tevékenységüket széles körben megismertetni. A tanács kiemelt figyelmet fordít a filmes képzésre.

James Chressanthis, nemzetközi hírű operatőr, Zsigmond Vilmos munkatársa és barátja videoüzenetben beszélt az alkotótábor résztvevőihez.

Nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező operatőröktől ismerhették meg a filmnyelv, kamerakezelés, a filmtechnika eszközrendszerét és gyakorlati filmforgatáson vettek részt. A szegedi Belvárosi Moziban az alkotótábor tagjai nak szervezett vetítésen a fiatalok egy nemrég elkészült játékfilm stábjával beszélgethettek a filmgyártás nehézségeiről.

A szegedi táborbanhallgatói részt vesznek a ma kezdődött palicsi filmfesztiválon, ahol szabadkai társaikkal együtt filmet is forgatnak. A filmet a tervek szerint a 2019-es, 3. Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon bemutatják.

Bokor Balázs táborvezető, a Magyar Hollywood Tanács elnöke szerint az alkotótábor jól teljesítette a kitűzött célt, hiszen a résztvevő fiataloknak nemzetközi hírű és elismertségű előadókkal egyedülálló és rendkívüli lehetőséget biztosított a szakmai továbbfejlődéshez. A film iránt érdeklődő fiatalok olyan előadókat hallgathattak, akiket ilyen koncentráltan és egy kurzuson belül eddig példa nélkül állóan sikerült a Magyar Hollywood Tanácsnak oktatóként biztosítania. A résztvevő fiatalok az alkotótáborban megszerzett tudás, információk és az oktatói személyes tapasztalatok, tanácsok alapján igen nagy előnnyel tudnak – kortársaikhoz képest – elindulni a filmes szakmai úton, saját személyes filmes karrierjük kiépítésért.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi film James Chressanthis mozi oktatás palicsi filmfesztivál Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál