Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Ott volt a csehszlovák bevonuláskor, fotózott a vietnami háborúban, de Bajkonurban is: elhunyt Friedmann Endre
Művház 2018. július 15. 12:53 Forrás: MTI

Ott volt a csehszlovák bevonuláskor, fotózott a vietnami háborúban, de Bajkonurban is: elhunyt Friedmann Endre

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter – tudatta a család az MTI-vel. A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját nyolcvannégy éves korában érte a halál.

Friedmann Endre 1934. július 4-én született Újpesten. 1951-ben félbehagyta a közgazdasági szakközépiskolát és segédmunkásnak jelentkezett a Magyar Fotó Állami Vállalathoz, a Magyar Távirati Iroda egyik jogelődjéhez (később a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában végzett), nemsokára fotóriporterként dolgozhatott.

1957. február 19.: Váci utcai verklis (fotók: MTI/ Friedmann Endre)

Friedmann Endre – neve azonos a világhírű magyar származású fotós, Robert Capa eredeti nevével – honvédelmi tudósítóként rendszeresen fényképezte a fegyveres testületek eseményeit, a polgári védelmi gyakorlatokat. Egyetlen magyar sajtófotósként örökítette meg az 1968-as csehszlovákiai intervenciót, félezernél több akkori képéből mintegy negyven maradt fenn az utókornak.

1968. október 20.: a magyar hadsereg Csehszlovákiából hazatérő honvédei – a Varsói Szerződés Szervezete országainak csapatai szovjet vezetéssel megszállták Csehszlovákiát

1973-ban négy hónapot töltött Vietnamban (ahol egy folyóban állva fényképezte a hadifogolycserét, és életveszélyes amőbafertőzést kapott). Fényképezőgépével végigkísérte az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan bajkonuri felkészülését, a rendszerváltás után Antall József kormányfő amerikai látogatását fotózta. Fényképezte Elizabeth Taylort és Richard Burtont.

1973. március 26.: a Dél-Vietnami Ideiglenes Forradalmi Kormány harcosai a Thach Han folyóban találkoztak a saigoni rezsim fogságából szabadult társaikkal

Friedmann Endre a fekete-fehér fotográfia híve volt. 2005-ben Emberek – Budapesti életképek, 2006-ban A pillanatból élek (Fényképek az életműből 1954–1979) címmel adott külön kötetekben ízelítőt alkotásaiból. Műveit a párizsi Bibliothéque nationale de France, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára és a Körmendi-Csák 20. századi Magyar Fotóművészeti Gyűjtemény őrzi.

1980. június 6.: Valerij Kubaszov (balra) és Farkas Bertalan űrhajósok a Földre érkezés utáni pillanatokban

A Fogságból a szabadságba című, Vietnamban készült sorozatáért 1974-ben elnyerte a World Press Photo aranyérmét, 1976-ban Balázs Béla-díjat, 1987-ben Rózsa Ferenc-díjat, 2000-ben Aranytollas újságíró kitüntetést kapott. 2004-ben elnyerte a Magyar Fotóművészek Szövetségének életműdíját, 2006-ban a Táncsics Mihály-díjat, és megkapta a Magyar Távirati Iroda örökös tudósítója címet is. Az intézményben több mint hat évtizedet töltött, és nyugdíjasként is gyakran járt be a szerkesztőségbe. 1960 óta volt tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, 1967-ben megkapta Nemzetközi Fotóművészet Kiválósága Diplomát (EFIAP).

Freidmann Endre (1934–2018). A felvétel 2018. március 7-én készült (fotó: MTI/Cseke Csilla)

1963-ban a világ egyik legrangosabb fotókiállítása, a kölni Fotokina nagydíjával tüntették ki Szerelem című sorozatát. Negyvenöt évvel később, 2008 májusában a kollekció egyik kulcsképe rekordot döntött a Kieselbach Galéria aukcióján: harminchatszoros áron, 2,2 millió forintért kelt el.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: halál Friedmann Endre gyász