Hirdetés
Ziccer 2018. július 15. 10:55

Ennél kiválóbban nem is indulhatna az NB III! Grosics–Makó, Gyulán!

Harmadosztály, Közép csoport, Csongrád megyei mérkőzés Békés megye keleti végén augusztus első hétvégéjén.

Arra már talán csak a legelhivatottabb makói és szegedi focidrukkerek emlékeznek, hogy 2011. június 11-én a Makó FC 3–0-ra kikapott Budafokon az MTK-tól lejátszva ezzel azóta is utolsó (örökre utolsó?) NB II-es meccsét. Ugyanezen a napon az NB III Alföld csoportjában a KITE-Szeged hiába győzött 3–2-re Dabason, a Tököl 1–1-et játszott hazai pályán az Újbudával, megnyerve a bajnokságot, ezzel a szegedi csapat ezüstérmes lett, megint nem sikerült az NB II.

Itt lassítsunk egy picit, mielőtt továbbmennénk! Milyen szegedi csapatról is van szó valójában?

Ez Csongrád megye labdarúgása, 1. rész

Egy szezonnal korábban, azaz a 2009/2010-es bajnokságban a megyei I. osztályban Csongrád lett a bajnok. A csapat azonban nem vállalta a feljutást, a Kisteleki TE viszont igen. Pontosabban az történt, hogy bejelentették a szegedi városházán 2010. augusztus 4-én, hogy új NB III-as csapat alakult KITE-Szeged néven. Az együttes 15 millió forintos önkormányzati támogatást kapott egy plusz egy évre és ingyen használhatták a Felső-Tisza parti stadiont. A cél az volt, hogy a 2012/2013-as szezonban legyen másodosztályú labdarúgás Szegeden. A KITE-Szeged a Kisteleki TE „átváltozásával” alakult meg. Fúzióról nem lehet beszélni, de egyszerű névváltozásról sem, sőt, igazából fogalmam sincs, hogyan lehet nevezni ezt a megalakulást. Mindjárt megértik, miért nem értem én sem:

  • elvállalta a Kisteleki TE az NB III-at a Csongrád helyett, azaz a csapat gyakorlatilag följutott a megyei I. osztályból,
  • rögtön utána nevet és várost váltott, így jött létre a KITE-Szeged,
  • mindettől függetlenül egy kisteleki focicsapat Kisteleki TE néven elindult a következő, 2010/2011-es szezonban a Csongrád megyei I. osztályban,
  • ezt a megyei bajnokságot aztán ez a Kisteleki TE megnyerte, de akkor a feljutást nem vállalta, és másik együttes sem lépett föl a megyei bajnokságból a 2011/2012-es NB III-as szezonra,
  • van ugyan egy elfogadhatónak tűnő magyarázat: a Kisteleki TE valójában fiókcsapata volt ekkor a KITE-Szegednek,
  • még mindig nincs vége: a KITE-Szeged utánpótláscsapatait a Kisteleki TE és az akkor már létező Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia adta. Jogos a kérdés, melyik Kisteleki TE, illetve honnan volt ennyi gyerek Kisteleken, hiszen a megyei bajnokságokban is kötelező az ificsapatok indulása.

Mondhatnám erre, egy teljes idényük van arra, hogy a föntieket megfejtsék, de menjünk inkább tovább, vissza, 2010. augusztus 4-éhez. Ezen a sajtóeseményen kiderült az is, a KITE-Szegedet a Szeged Profi Futball Kft. üzemelteti, amelynek többségi tulajdonosa Kiss-Rigó László megyés püspök. A kft. ügyvezetője Bakai Csaba lett, a klub szakmai igazgatója Gidai Sándor, a szakosztályvezető Kun-Szabó Tibor, a technikai vezető Nógrádi Tibor, a csapat játékos-edzője pedig Brinszky Adrián. Rögtön igazoltak két nagyágyút is: az akkor 44 éves Keller Józsefet, és a 39 éves Horváth Pétert.

Így indult el az NB III-as idény, amelynek a végén ezüstérmet vehettek át a KITE-Szeged tagjai. Míg el nem feledjük, jegyezzük meg azt is, egy egyesület tényleg nagyon jól járt a föntiekkel: a Tisza Volán SC, amely saját erejéből volt NB III-as, és amely korábban 10 millió forint támogatást kapott a várostól. Ám Botka László polgármester ezen a bizonyos sajtótájékoztatón bejelentette, ha a KITE-Szeged 15 milliót kap, akkor az egyenlő esélyeket szem előtt tartva, a Volánnak is jár a 15 millió forintos támogatás.

Ez Csongrád megye labdarúgása, 2. rész

2011 júniusában a Csongrád megyei bajnokságban, amely a „fiókcsapat” Kisteleki TE győzelmével zárult a Kiskundorozsmai ESK a kilencedik helyen végzett. Ez a csapat fuzionált a Makóval, ennek az egyesülésnek lett a gyümölcse a Szeged 2011. Ezt a csapatot is Kiss-Rigó László megyéspüspök alapította. A Makó FC NB III-as lett, a Kiskundorozsma maradt a megye I-ben. A KITE-Szeged? „Lett vele valami”. A Szeged 2011 megalakult, történetével kapcsolatban „átadjuk a szót” a csapat honlapjának, romantikus jellegű összefoglaló következik, néhány különösen érdekes kijelentéssel:

„Az együttest a kezdeti időkben vezetőedzőként Kolozsvári János, majd sorrendben Takács László, Futó Tamás, Tóth Bálint, Lóczi István és Gálhidi György készítette fel. A Szeged2011 az első idényben a 12., még bennmaradó helyen végzett a bajnokságban, a következő szezonban – jóllehet a bronzéremre is esélye nyílt – végül váratlan vereségek után osztályozóra kényszerült, amit a Kisvárda elleni párharcban »furcsa körülmények közepette elbukott.«

A klub a 2013–2014-es szezonban Szeged2011-Grosics Akadémia néven szerepelt az NB III-as bajnokságban, hazai mérkőzéseit pedig a szegedi stadionépítés miatt Gyulán, a minden igényt kielégítő futballakadémia centerpályáján játszotta le. A tulajdonos továbbra is a Szeged-Csanádi Egyházmegye volt, a csapat vezetőedzője Nyilas Elek, a Vác és a Ferencváros korábbi válogatott labdarúgója lett, akivel sikerült is kiharcolni a feljutást a második vonalba.”

A Kisvárda elleni összeomlásról most nem írnék külön, viszont erre muszáj reagálni:

„sikerült is kiharcolni a feljutást a második vonalba”

Az NB III Keleti csoportját 2013/2014-ben a Létavértes nyerte. De az együttes végül nem vállalta az indulást, a Szeged 2011 a harmadosztály három csoportjának legjobb másodikjaként kapott megint csak zöld asztal mellett feljutási lehetőséget.

A „visszajutás” után is rendre maradt a középmezőny a másodosztályban, de az legalább megvolt. Egészen eddig a legutóbbi idényig, amelynek végén a harmadosztályba zuhant vissza a csapat

Ez Csongrád megye labdarúgása 3. (egyelőre befejező) rész

Az új bajnokság augusztus 4–5-én indul tehát, és rögtön az első fordulóban összecsap az a két együttes, amelyeknek életútja jól jelzi azt a katyvaszt a magyar labdarúgáson belül, amelyet Csongrád megyei labdarúgásnak hívunk. Egy csapat ugyanis önként(?) odaadta a másodosztályú tagságát azért, hogy Szegeden végre legyen stabil NB II-es együttes. Amely végül így hálálta meg. Ne feledjük, a Tisza Volán az NB III-at „csendben” folyamatosan hozza, amely a püspök csapatának csak csinnadratták közepette sikerül.

Mégvalami: a 2011 közben kiiratkozott a csapat nevéből: Szeged-Grosics Akadémia szerepelnek. Ja, és azt se feledjük, Kiss-Rigó László szerint egyáltalán nem baj, hogy a csapat kiesett az NB III-ba.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: foci labdarúgás Szeged-Grosics Akadémia