Hirdetés
Hirdets
Túl a városon 2018. július 14. 12:28

Tönkreteszik a Mont Blanc-t a felkészületlen turisták

A sok, magát hegymászónak gondoló ember, egyszerűen tönkre teszi a Mont Blanc-ot a felelőtlen viselkedésével. A hatóságok drasztikus lépésre kényszerültek annak érdekében, hogy megóvják a hegycsúcsot.

Pénteken jelentették be a francia hatóságok, hogy legalább egy hétig limitálni fogják a Mont Blanc-on a mászási lehetőségeket, mivel mára már Európa legmagasabb csúcsán óriási a forgalom. A szombaton életbe lépő korlátozás a „királyi út” néven is emlegetett fő mászó útvonalra vonatkozik.

A tartományi kormányzó szerint a mászók száma már olyan nagy, hogy az a közrendet fenyegeti: a biztonságra is veszélyt jelent, és a környezetszennyezés is súlyos probléma a francia-olasz határon lévő 4810 méteres csúcson.

Az utóbbi években nyaranta egyre több kalandvágyó turista is próbálkozik, sokan megfelelő felszerelés és tapasztalat nélkül.

Tavaly 14-en meghaltak és ketten eltűntek a hegyen. Egyikük egy 29 éves magyar hegymászó volt, aki lefelé ereszkedés közben több száz métert zuhant. Az aktuális intézkedésről beszámoló thelocal kiemel egy másik magyar vonatkozású tavalyi esetet is, amikor egy magyar pár a kilenc éves ikreikkel szerették volna meghódítani a csúcsot – a helyi polgármester ezután azzal fenyegetőzött, hogy megbírságolja azokat, akik kötelek és hágóvasak nélkül indulnak el.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hegymászás mont blanc tilalom