Hirdetés
Szegeden 2018. július 13. 12:59

Kell a parkoló, de nem mindegy, hova, hogyan

Képriport
Lakossági fórumot tartott a Lomnici utca és az Agyagos utca kereszteződésében Kozma József és Mészáros Tamás. A parkolóhelyeket kellene bővíteni, ami egyáltalán nem egyszerű.

Hirdetés

Átnézeti tervekkel a hátuk mögött tartott utcafórumot két közgyűlési képviselő, Kozma József és Mészáros Tamás. A Lomnici utcai parkolási anomáliákra szeretnének megoldást találni, de ehhez kikérik az ott lakók véleményét, meghallgatják javaslataikat is. Ahogy többször is elhangzott, „előzetes terveket hoztunk, senkinek semmit nem akarunk ledugni a torkán, ha nem tetszik nem lesz, nem úgy lesz megvalósítva”.

Azt kellene valahogy megoldani Makkosház „tetején”, hogy a zöldövezeti jelleg is megmaradjon, de bővüljön a parkolóhelyek száma is. Egyre több ugyanis az autó, egyre messzebb kell megállni a társasházaktól, mentő, betegszállító, adott esetben a tűzoltóautó nehezen vagy egyáltalán nem tudná megközelíteni az épületeket. Utóbbit a lakók vetették föl, köztük olyanok is, akik mindezek ellenére ellenzik az előzetes terveket. A rajzokról Csamangó Attila tervező, a Makadám 2000 Úttervező Mérnöki Iroda munkatársa beszélt, de ott volt a fórumon Fehér Éva Szeged főépítésze is. Az előzetes tervek ellenzői nemcsak kekeckedtek, javasoltak is: a Lomnici utca 1. előtti nagy füves terület lenne szerintük a megoldás a problémára.

(fotók: Iványi Aurél)

Legjobban a Lomnici utca 9. és 11. szám lakói tiltakoztak, nekik sokkal fontosabb a zöldterület, a csend, hogy a gyerekek nyugodtan tudjanak játszani. Ők voltak azok, akik szerint a töltés melletti területre egy parkolót lehetne építeni. Kijelentették, nekik nem távolság odáig elmenni. A fórumon többen megjegyezték azt is, az utca túloldalán épült magánházak autói miatt nem tudnak ők „ezen az oldalon” parkolni. A fórumon Fehér Éva azt mondta, valószínűleg annak a területnek erdő a besorolása annak ellenére, hogy ott most egy fa sem áll, ezért sem számoltak a tervezők azzal a résszel.

De térjünk vissza a tervezőhöz, adjuk át a szót Csamangó Attilának:

– Harmincegy alkalommal végeztünk az utcában forgalomszámlálást, szerdánként, péntekenként és vasárnaponként reggel hattól este tízig. Az adatok azt mutatják, a parkolók száma kevés, a szabálytalanul parkoló autók jelezték többre volna igény. És az is kiderült, jellemzően az itt lakók parkolnak ezekben a parkolókban, a hétköznapokon nappal itt álló autók száma gyakorlatilag fele az éjszakai és a vasárnapi parkolásoknak, azaz nem máshonnan jönnek ide, innen járnak el dolgozni a lakosok. Ezután terveztük meg ezeket a parkolókat, de én is hangsúlyozom, ezek csak javaslatok. Figyelembe vettük a zöldterületeket is, és próbáltuk elszórni az új megállási helyeket, hogy mindenki tudja használni. Így sikerült nyolcvan parkolót elhelyezni, illetve járdákat is terveztünk, hogy meg lehessen közelíteni a parkolókat. Minden parkoló szabványos, 5×2,5 méteres, gyeprácskövesek, a járdák aszfaltosak lennének – sorolta a tervező.

Az ellenzők mellett voltak támogatók is. Fölvetették, ha már ilyen blokkokban vannak a parkolók, akkor nem lehetne-e csak ott kialakítani, ahol támogatják. Mindkét képviselő azt mondta, jó lenne, de ennek nincs realitása. Ezt a parkolóbővítést valószínűleg egyben lehet majd megvalósítani, azért mutatták meg ezt az előzetes tervet, hogy derüljön ki, hova, hogyan szeretnék a lakók a parkolókat.

Egyelőre ennyiben, így maradtak. Két dolog bizonyos:

  • bővíteni kell,
  • olyan megoldás szinte biztos nem lesz, ami mindenkinek egyformán jó, megfelelő lesz.

gszl

* * *

Ezeket a terveket mutatta meg Kozma József és Mészáros Tamás (letölthető, nagyítható pdf-ek):

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kozma József Makkosház Mészáros Tamás parkolás parkoló