Hirdetés
Szegeden 2018. július 13. 10:40

Nemcsak a lakások, a garázsok is megdrágultak

A lakásárak emelkedésével párhuzamosan a garázsok is drágultak az elmúlt években, vannak, amelyek majdnem annyiba kerülnek, mint 2013-ban egy garzonlakás – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Hirdetés

Idén július elején Budapesten a teremgarázsban található parkolókat átlagosan 3 millió forintért kínálták, 20 százalékkal többért, mint egy éve. Az egyedi garázsok ára jelentősebben, 40 százalékkal 4,2 millió forintra emelkedett egy év alatt. A garázsbérleti díjak is több mint 10 százalékkal emelkedtek: az átlagos bérleti díj 20-25 ezer forint, attól függően, hogy egyedi garázs vagy teremgarázs-beálló. A garázspiac átalakulásához a lakáspiaci áremelkedés és a magyar autópiac jelentős bővülése mellett a parkolási díjak emelkedése, valamint a parkolóhelyek számának szűkössége is hozzájárult. Darabszámban a garázsok piaca kisebb a lakásokénál, a drágulás mértéke azonban jól mutatja a garázsok és a parkolási helyek iránti igényeket – írta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Egy-egy garázs befektetési szempontból is felveszi a versenyt a lakáskiadással – írták.

Az ingatlan.com elemzése szerint egy garázs 8 százalékos bruttó hozamot is termelhet a fővárosban, ami a befektetési célú vásárlásokat is felpörgeti.

Az elmúlt években Szegeden is folyamatosan emelkedtek a garázsok árai – mondta Berkes Krisztina, a Kaas Otthon Kft. kirendeltségvezetője. Egy használt panelgarázsért szinte már a dupláját kérik el, mint 4 évvel ezelőtt. Nagyon sokan befektetési céllal is vásárolják, de olyanok is keresik, akik csak átmeneti időre akarják használni, mert építkeznek, vagy költöznek, és ott tárolják holmijukat. Ezek mind élénkítik a piacot – tette hozzá a kirendeltségvezető, aki azt is elmondta, hogy nem csak a lakóparki garázsok keresettek, hanem a panelgarázsok is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ár garázs