Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. július 12. 07:38

Augusztusban itt a Thealter: határon túli magyar produkciók jönnek

Képriport
Az idén augusztus 3. és 11. között rendezi meg a MASZK Egyesület a 28. Thealter nemzetközi színházi fesztivált. A programsorozat fókuszpontjában ezúttal a határon túli alkotók állnak: öt társulat hét produkcióját hozzák el Szegedre.

Hirdetés

A fesztivál idején idén is tartanak workshopot Lénárd Róbert rendező, drámaíró, dramaturg, az Újvidéki Színház művészeti vezetője és Sardar Tagirovsky rendező, színész vezetésével. Mindkét kurzus kiindulópontja a Szentivánéji álom, a közös munkát lezáró munkabemutatókat augusztus 10-én ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

Az idén már 28. alkalommal jelentkezik a szegedi művészeti fesztivál. A produkciók többsége ezúttal elsőként Szegeden lesz látható Magyarországon.

A fesztivál nyitónapján lesz az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciójának magyarországi bemutatója. A Rhapsody in Blue Glue (#bluebird) szövegét Nótáros Lajos írta, a darabot Tapasztó Ernő állította színpadra. A történet középpontjában egy színésznő áll, aki lerobbant autójában várakozva telefonon szakít férjével és szerelmével, miközben végigszáguld száz év legjellemzőbb női karakterein.

Két magyarországi bemutatóval lesz a fesztivál vendége az Újvidéki Színház.

A „Punknak és rockernek, nőnek és férfinak, hímsovinisztának, feministának, háziasszonynak és hős anyának egyaránt” ajánlott Hasszán aga felesége című előadásuk Ljubomir Simović drámája nyomán a Balkán egyik legrégebbi balladáját dolgozza fel.

Címszereplője a szláv és a balkáni térségben a női áldozat mitológiai archetípusa, egy olyan nőé, aki „nem tér le a kijelölt útról akkor sem, ha az hirtelen és tőle függetlenül irányt vált. Hasanaginica alakját a számos szakmai díj mellett Junior Prima-díjjal is kitüntetett Béres Márta eleveníti meg.

A „sötét tónusú, dübörgő” zenéjével színpadra komponált nagyerejű előadást a Jászai Mari-díjas Urbán András állította színpadra. Hasszán aga sorsába beletörődő asszonyának felkavaró, a jelenre erőteljesen reflektáló története augusztus 4-én lesz látható a Kisszínházban.

Augusztus 5-én a Régi Zsinagóga ad otthont az Újvidéki Színház másik produkciójának. Christopher Marlowe II. Edward vészterhes uralkodása és siralmas halála című darabját Forgách András fordításában Lénárd Róbert állította színpadra.

Marlowe minden szabályt felrúgó botránydarabja négyszáz évvel bemutatója után is aktuális politikai és magánéleti kérdéseket boncolgat, ezúttal egy zuhanykabinnal a központban. A címszereplőt Puskás Zoltán, feleségét, Franciaországi Izabellát Jankovics Andrea, kegyencét, Gavestont Mészáros Árpád alakítja.

Ugyancsak két produkcióval lesz jelen a fesztiválon a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A Felhő a nadrágban Vlagyimir Majakovszkij verse nyomán készült: 1909-ben a költő polgártársai arcába vágta a Forradalom tíz üzenetét, ezért tíz hónapot töltött rabságban.

A „gyilkos humorú, bátor, ugyanakkor önironikus produkció” rendezője Kokan Mladenović, a szerb, és általában véve a kelet-európai kortárs színház fenegyereke, akit szókimondása, humora, valamint bravúros eszközhasználata tett az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb és legegyedülállóbb színházi alkotójává.

A forradalom üzenetét augusztus 7-én, a Kisszínházban Béres Márta, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek, Minja Peković és Nagyabonyi Emese közvetíti.

Elsőként lesz látható Magyarországon a fesztivál zárónapján, augusztus 11-én a Régi Zsinagógában a Kosztolányi Dezső Színház legújabb bemutatója, Az Úr nevében.

Az előadás „egy politikailag brutálisan inkorrekt színházi akció”, amelyben „sok olyan dolog hangzik el, amivel emberként lehet, hogy nem tudunk egyezni, de ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor rájövünk, hogy ezek azok a gondolatok, amelyek már nekünk is eszünkbe jutottak, akár fölvállaljuk, akár nem” – fogalmazott Urbán Adrás rendező.

Kokan Mladenović második alkalommal dolgozott együtt a temesvári színház társulatával, és ismét egy klasszikus szerzőhöz tért vissza, amikor színpadra állította a Shakespeare, Sonnet 66 című Shakespeare-szonett adaptációt. A különleges látványvilágú előadás Magyarországon eddig csak a gyulai Shakespeare Fesztiválon volt látható. A Thealter keretében pedig augusztus 9-én, a Kisszínházban mutatják be.

Visszatér Szegedre a sepsiszentgyörgyi M Studio, Románia egyetlen mozgásszínházi társulata. Legújabb előadásukat Fehér Ferenc koreográfussal készítették el. „Egy dinamikus, precíz, jól olvasható előadás a Lift, amellyel jó felutazni a hatodikra, és a végén jó visszaereszkedni a földszintre.” Az izgalmas táncszínházi produkciót augusztus 10-én mutatják be a Régi Zsinagógában.

 

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fesztivál színház MASZK Egyesület régi zsinagóga Thealter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés