Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. július 10. 22:53

A hétvégén szabadjára engedi a dinoszauruszokat a Móra Ferenc Múzeum!

Szombaton nyitják meg a múzeum új kiállítását, ami az őslények világát mutatja be. A tudományos kutatások legérdekesebb eredményei mellett valósághű robotállatok is megidézik az ősi hüllőket. Néhányan már kint vannak az épület előtt. Nézni szabad, hozzájuk nyúlni azonban tilos!

Hirdetés

A Móra Ferenc Múzeum kupolatermében egy hatalmas dinocsontváz, egy Tyrannosaurus Rex áll. Eredeti csontokat, és a leletek alapján összeállított állatokat, illetve rekonstruált vázakat is bemutatnak a múzeum legújabb kiállításán. Ez nem könnyű: a leghosszabb állat csak a farka bekanyarításával fért el a díszteremben.

Még mindig nem sikerült összerakni, de nemsokára végzünk vele, több nap volt ennek az állatnak az összerakása, ez egy nagy testű sauropoda, egy növényevő  dinoszaurusz, amint látszik, kb 22 méter hosszú volt, valóban több nehézséget okozott az összeépítése, és a nyakát külön ki kellett kötni, nehogy valami probléma jelentkezzen

– mondta a Szeged Televíziónak Löffler Zsuzsanna, a múzeum régésze.

A kisebb tárgyak is érdekesek: egy kőre hasonlító darab valójában egy körülbelül 65 millió éves dinoszaurusztojás, ami a mai Kína területéről származik. Az ősi állatok szaporodása körül még ma is sok a nyitott kérdés. Valószínű, hogy a dinók a madarakhoz hasonlóan fészket raktak és abba tették a tojásaikat, a kisebb testű dinoszauruszok maguk kelthették ki utódaikat. Ez akár 3-6 hónapig is eltarthatott. Az állatokkal kapcsolatos kutatások főbb eredményei mellett másfajta érdekességek, sőt hírességek is megjelennek a tárlaton. 

A kiállításban látható lesz az eredeti és a másolatok mellett két olyan dinoszaurusz is, amik a Jurassic Park című filmben szerepeltek. Azt gondolom, hogy ez nem rossz dolog, hiszen ezeknek a filmeknek az installációit máshol nem lehet megtekinteni, csak itt nálunk

– nyilatkozta a tévének Fogas Ottó, múzeumigazgató.

A legfőbb szabály, hogy a múzeum elé kiállított állatokkal fényképezkedni szabad, de hozzájuk nyúlni nem. Az Amerikából érkezett dinókiállítás január közepéig marad Szegeden.

Videónk is van! Nézze meg erről a Szeged Televízió híradós riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: dinoszaurusz Jurassic World kiállítás Móra Ferenc Múzeum