Hirdetés
Túl a városon 2018. július 10. 17:55 Forrás: MTI

Parasztolimpia is lesz idén a kukorica-útvesztőnél

Egy öthektáros kukoricatáblában 4 és fél kilométeres labirintust készítettek Kiszombor határában, a szombaton nyíló útvesztő ki- és bejárata között 2 és fél kilométert kell megtenni akkor, ha a vállalkozó szellemű látogató nem téved el.

Hirdetés

A sokak által kedvelt labirintusjáték életnagyságú változatát egy hét alatt négy-öt ember készítette el, kapa és mérőszalag segítségével vágták be a másfél méter széles utcákat a kukorica közé – mondta Endrész Erzsébet, a szervező Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke.

Az ösvények alkotta rajz – amelyet előbb milliméterpapíron terveztek meg kicsiben – központi figurája egy kukoricacső és a tízes szám, hiszen ez a tizedik, jubileumi nyár, amikor útvesztő készült a Makó és Szeged közötti 43-as út mentén, Kiszombor határában.

A szemlélődök négy teknős alakját is felfedezhetik a magasból, amelyeknél érdekes feladatokat kell megoldaniuk a résztvevőknek. A figurákat zsákutcák, hurkok és útkereszteződések veszik körül, jelentősen megnehezítve ezzel a kijutást a labirintusból.

A növények magassága – a felhasznált vetőmagnak köszönhetően – eléri, sőt néhol meghaladja 2 és fél métert, így a látogató csak a kék eget és a kukoricasor által alkotott zöld falat látja.

A kukorica betakarításáig, a tervek szerint augusztus 11-ig látogatható útvesztő péntekenként és szombatonként éjszaka is bejárható, ekkor tanácsos zseblámpa használata.

Az útvesztőnél érdekes programok is várják a vendégeket.

Szerveznek parasztolimpiát, kézműves foglalkozásokat, csillagászati és solymászbemutatót, az útvesztő leküzdése után pedig a gyerekek hagyományos népi játékokkal is múlathatják az időt.

Fotó: utveszto.com

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kiszombor kukorica labirintus útvesztő