Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. július 10. 12:30 Forrás: MTI

Közös árvízvédelmi program indul a Maroson

Közös magyar-román árvízvédelmi projekt indult a Maros határvízi szakaszán uniós támogatással, több mint 800 millió forintból.

Hirdetés

Kádár Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese a projektet bemutató szegedi rendezvényen elmondta, a tervek szerint 2020 őszére megvalósuló beruházások célja az árvízi biztonság növelése a Maros közös érdekeltségű szakaszán.

Magyar oldalon az 1962-ben épült makói szivattyútelep rekonstrukcióját végzik el. A telep a Makó és Maroslele térségében összegyűlő belvizet emeli át a folyóba és öntözővizet biztosít a mezőgazdasági területekre.

Kicserélik a telep 50 méteres nyomócsövét, 50 méteres hosszúságban vízzáró résfal épül, felújítják a vízoldali elzárószerkezetet és megerősítik a telep tornyát – tudatta a szakember.

Román oldalon a több mint 2,3 kilométeres, Aradhoz közeli jobb parti szakaszon felújítják az árvízvédelmi falat, 225 méteren pedig javítják a partvédelmet – mondta Kádár Mihály.

A 2,685 millió eurós költségvetésű projekt részeként két ország szakemberei összehangolják és kiegészítik hidrológiai és geoinformatikai adatbázisaikat, valamint közös elöntési „haváriatérkép” készül a Maros Nagylak és Makó közötti 21 kilométeres határszakaszára – közölte az igazgatóhelyettes.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió riportját a témában!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: árvíz Ativizig árvízvédelem Maros
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés