Hirdetés
Túl a városon 2018. július 10. 09:37 Forrás: MTI

Drága a bor és drága a kenyér

A fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak júniusban az egy évvel korábbinál, májushoz viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal nőttek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.
Hirdetés

– Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben, az üzemanyagokért 15,0 százalékkal, a dohányárukért 8,9 százalékkal kellett többet fizetni júniusban, mint egy évvel ezelőtt – mondta az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője. – Havi szinten is az üzemanyagok és a dohányáruk drágultak leginkább, az élelmiszerek, a tartós fogyasztási cikkek és a ruházati termékek ára ugyanakkor csökkent júniusban májushoz képest.

 • Január–június között a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított maginfláció 2,4 százalékkal nőtt júniusban az előző év azonos hónapjához, és 0,3 százalékkal az előző hónaphoz képest.
 • Az előző év júniusához viszonyítva az élelmiszerek ára 3,4 százalékkal emelkedett. Ezen belül a vaj, vajkrém 12,2, a száraztészta 11,2 a tojás 10,1, a tejtermékek 9,0, a liszt 5,1, a baromfihús 4,6 százalékkal drágult, a cukor 22,1 százalékkal olcsóbb lett 12 hónap alatt.
 • A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,2 százalékkal az egyéb cikkek ára nőtt, ide tartoznak az üzemanyagok mellett a gyógyszerek, a lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos termékek, valamint a kulturális cikkek.
 • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 5,9, a szolgáltatásoké 1,6 százalékkal emelkedett.
 • A háztartási energia 1,4 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa ára 13,2, a palackos gázé 4,6 százalékkal nőtt, az elektromos energia, a vezetékes gáz és a távfűtés ára nem változott.
 • A ruházkodási cikkekért 0,6 százalékkal többet, a tartós fogyasztási cikkekért 1,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni júniusban, mint egy évvel korábban.
 • Májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal mérséklődött júniusban, főként az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 4,4 százalékos csökkenése miatt. Az idényáras termékek nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt.
 • Az egyéb cikkek ára 1,3, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,2 százalékkal emelkedett.
 • A szeszes italok, dohányáruk 1,3, a szolgáltatások 0,2 százalékkal drágultak.

És a többivel mi a helyzet?

 • A háztartási energia ára nem változott.
 • A tartós fogyasztási cikkek ára 0,1, a ruházkodási cikkeké 0,2 százalékkal csökkent májushoz viszonyítva.

Címünket a nagyszerű Gypo Circus zenekar ide illő zeneszámából vettük át.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áremelés Központi Statisztikai Hivatal KSH