Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. július 9. 20:15 Forrás: 24.hu

Sok a betöltetlen tanári állás az országban, de nem egészen világos, hogy pontosan mennyi

Több mint kétezer tanár hiányzik a tanévkezdéshez, drámai a helyzet, írja a 24.hu a tanári álláshirdetések alapján. De hogy mennyire festenek reális képet az elmúlt hetekben megsokszorozódó hirdetések, az azért kérdéses.

Hirdetés

Újra átnézte a 24.hu a Közigazgatási Állásportál hirdetéseit, hogy kiderítsék, mi a helyzet a betöltetlen tanári állások terén.

Ez alapján azt írjaák, hogy a budapesti iskolákba összesen majdnem hatszáz pedagógust keresnek, sok helyen bármilyen szakos tanárt felvennének, és van olyan kistelepülés, ahonnan 14 pedagógus hiányzik.

A lap július elején majdnem 2400 tanítóknak és a tanároknak szóló álláshirdetést talált, összesen 523 településre keresnek pedagógust.

Budapesten, Fábiánsebestyénen és Kerepesen is van olyan iskola, ahol „bármely szakos” tanárt keresnek. Több mint 460 olyan állást találtak, ahol az egyik szakot meg sem adták, a hirdetésben például az szerepel, hogy „fizika-bármi”, „matek-bármi”, „ének-bármi, „német-bármi”, „rajz-bármi”, „informatika-bármi” stb.

A számok alapján vannak iskolák, amik a szeptemberi tanévkezdést szinte kilátástalan helyzetben várják: Jászladányban például 11 tanár és tanító hiányzik, Hernádvécsén 14.

Azt írják, tavaly 951 tanító és 3019 tanár jogviszonya szűnt meg, 565 tanító és 840 tanár ment nyugdíjba, viszont csak 353 tanító és 482 tanár kezdte el a pedagógusi pályáját.

Az álláshirdetések jelentős része a különböző tankerületi központok iskoláiba szól, egy jóval kisebb részük pedig a szakképzési centrumok alá tartozó szakközépiskolákba és szakgimnáziumokba. 

Korábban is figyelte már a tanári álláshirdetéseket a 24.hu, erről azt írják, hogy a tanév közepén, idén januárban több mint 300, pedagógusok számára meghirdetett lehetőséget találtak. 

Óriási viszont a januári 300 és a mostani majdnem 2400 közötti különbség, sokkal nagyobb, mint ami reálisnak tűnik.

Erre lehet magyarázat az a jelenség, amivel a 24.hu a cikkében nem számolt, és amit természetesen a tankerületi központok és a szakképzési centrumok sem reklámoznak, de lényegében minden pályakezdő, állást kereső fiatal pedagógus ismer. Mégpedig, hogy a tanévek végén rendszeresen hatalmasat ugrik a tanári álláshirdetések száma, ezek viszont nem valódi betöltetlen állásokat jelentenek, csupán azt, hogy sok pedagógust alkalmaznak határozott, a tanév végéig szóló szerződésekkel. Ezek ilyenkor lejárnak, augusztus végén viszont újra megkötik őket. Az így, csak a nyárra keletkező betöltetlen állásokat viszont kötelező meghirdetni, így jön létre rengeteg álláshirdetés, miközben az adott pozíciókra az iskolákban megvan az ember.

Persze, hogy valójában hány pedagógus van az országban, akiket ilyen határozott idejű szerződésekkel alkalmaznak, pontosan nem tudni, de nem lehetnek kevesen. Ami biztos, hogy álláshirdetések nagy részét az utóbbi néhány hétben töltötték fel, és 24.hu is megjegyzi, hogy előfordult, hogy egy nap alatt több mint száz (!) új, tanári hirdetés került be a rendszerbe. Ezekről talán sejthető, hogy az említett kategóriában tartozhatnak.

Mindezek miatt erősen kérdéses tehát, hogy jelenleg pontosan mennyi betöltetlen tanári állás van az országban. Ami biztos, hogy az Oktatási Hivatal tavalyi adatai alapján a tanítók átlagéletkora 46,6, míg a tanároké 46,9 év, és hogy már hosszú ideje évről évre kevesebben kezdik el a pedagógusi pályát, mint ahányan nyugdíjba mennek. Amíg pedig ez így marad, addig a tanárhiány biztosan fokozódni fog.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közoktatás oktatás oktatásügy tanár pedagógus tanárhiány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés