Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. július 9. 16:10

Negyedszer is eljön Szegedre az Úrhatnám polgár

A nagy érdeklődés miatt még egy este látható a szabadtéri kisszínpadán debütáló Moliére-komédia.

Hirdetés

Plusz egy estét kapt az Úrhatnám polgár a REÖK Stúdiószínpadon.

A július 19-ei főpróbát nyilvánossá teszik, és kedvezményes áron válthatnak rá jegyet személyesen és online is azok, akik elől már elkapkodták a korábban meghirdetett előadás helyeit.

A Kálvária sugárúti játszóhelyre Parti Nagy Lajos féktelen humorú átiratában érkezik meg Moliére 347 éves komédiája: ez a helyenként abszurd, sokszor ironikus alkotás olyan, mint egy okos gyerek. A játékossága ellenére meglepően pontos kritikát mond ki az orrunkat facsaró dolgokról.

Például arról, hogy bizonyos pontokon milyen fájdalmasan tud hiányozni a műveltség, és hiába igyekszik a Jourdaint alakító Balog József felzárkózni az „elithez”, csak vagyon tekintetében sikerül őket túlszárnyalni.

– Sokan annak tartanák, de Jourdain nem buta – szögezi le Balog József. – Csak éppen nem lát az orra elé, mert mindig felfelé néz. Nagyon pontosan leköveti azoknak a viselkedését, akik nála magasabb „polcon” ülnek. Nem lehet eldönteni, hogyha sikerül ez az utánzás, akkor azt sikernek tekintjük, vagy valójában kudarc. Hiszen az, aki miközben elhagyja azt a helyet, társadalmi pozíciót, amelybe született, az identitását is elhagyja, elveszett ember lesz.

Sok ilyen elveszett ember találkozik a Herczeg T. Tamás rendezte Úrhatnám polgárban, például Barnák László vak szerelmese, Cléonte, vagy épp Sorbán Csaba álszent és cinikus Dorante grófja. De néhány kivételt is találhatunk: Jourdain feleségét, Sebők Mayát vagy a Nicole-t alakító Farkas Andreát.

Bianca Imelda Jeremias díszlete és jelmezei, valamint Szirtes Edina Mókus zenéje még inkább kihangsúlyozzák az Úrhatnám polgár furcsa, szinte meseszerű világát, ami egyszerre mókás, mégis a fajsúlyos dolgok nehézségével telepszik be az ember gondolatai közé.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Szabadtéri Játékok kisszínpad Moliére színház Balog József
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés