Hirdetés
Művház 2018. július 9. 12:00

Vagány párosítás: összeállnak a Kvártevők és a Suhancok

Képgaléria
Új, egyedi produkcióra készül két sikeres szegedi csapat. A Kvártevők nevű vokálcsapat alkalmilag már szerepelt együtt a Suhancok néptáncegyüttessel, ám most egy hosszabb együttműködésre készülnek. 

Hirdetés

Tóth Judit, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese álmai váltak valóra, mikor 20 éve Szegeden az első Dömötör Gálára alakult jazz kvártettel fellépett a gálán. Az akkori tagok (Zalai Gabriella, Tóth Judit, Aczél Gergő, Wodala Barnabás) mára már kicserélődtek. 2011-től Sun City Singers néven, új tagokkal (Károlyfalvi Krisztina, aki akkor a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatának tagja, Szondi Péter) az együttes több szegedi rendezvényen nagy sikerrel koncertezett. Wodala Barnabás a Fool Moon a’cappella vokálegyüttes énekese, Szondi Péter pedig a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatának jelenlegi tagja. A zenei alapokat László Boldizsár, a Cotton Club Singers alapító tagja bocsátotta rendelkezésükre.

Tóth Judit néhány éve a Dugonics téren meglátott négy fiatalembert, amint érdekes néptáncprodukcióval szórakoztatták a nagyérdeműt egy rendezvény kísérőprogramjaként. A 2010-ben tömörkényes diákokból alakult Suhancok egyik tagja, aztán bekerült a színház tánckarába, így kollégák lettek Judittal. Fülöp Ádám, társaival, Németh György Attilával, Horváth Dániellel, Horváth Leventével, Gál Leventével, Drimba Mátéval és Király Tamással akkor már sikereket ért el a magyar néptáncra épülő, egyedi stílussal, különös tekintettel a  La Cosa Folkestra című rendhagyó produkcióval, melyben könnyűzenei elemeket is felfedezhet a néző.

Tavaly a Dömötör Gálára újra összeállt Tóth Judit együttese az eredeti Kvártevők néven, ám Károlyfalvi Krisztina helyett Szalma Annamária (Maya), fiatal, tehetséges énekesnőkerült az együttesbe. Maya, édesapja Volvox nevű zenekarával rendszeresen koncertezik, illetve Maya Soul címmel önálló koncertjét is hallhatja a nagyérdemű. Az új formáció, a Kvártevők és Suhancok az esten Presser Gábor Szól a rádió című szerzeményét adta elő. A szám hegedűszólójára, ami alatt amúgy sem tudtak semmilyen látványos mozgást kitalálni az énekesek. A szám hegedűszólójának látványos kiegészítésére Juditnak eszébe jutott a négy suhanc. Pont ez a ritmus volt, amire a fiúk ropni szokták – meséli Judit. Mivel többször is láttam a fiúk Folkestra előadását, felvetettem nekik az ötletet, mi lenne, ha együtt lépnénk fel a gálán. Kipróbáltuk, hogyan mutat, amikor a hegedűszólóra ők betáncolnak a színpadra, aztán pedig egy látványos élőképben fejezzük be a számot.

Elképesztő sikerük volt akkor, úgyhogy az idén ismét összeállt a két együttes a Dömötör Gálára. Mi is nagyon élveztük a közös munkát - mondta Fülöp Ádám –, úgyhogy merészebb terveket szövögetünk közösen. A Suhancok egyébként egyre ismertebbek Szegeden, de országosan is. Tavaly ősszel például felléptünk az SZTE Konfuciusz Intézetének ötéves születésnapi estjén, ahol nem csak a kínai vendégektől kaptunk nagy tapsot – emlékezik a közelmúltra Németh György Attila. Mivel a civil munkájuk mellett nehéz összehozni a próbákat, kevesebb időt fordítanak a táncra, mint szeretnék, ám így is van annyi repertoárjuk, amivel fel tudnának lépni a Kvártevők társaságában.

Az együttműködés igazi motorja azonban Tóth Judit, aki a színház operatársulatának oszlopos tagja. Ő azonban mindig is jazz együttest szeretett volna alapítani, hiába térítette el a sors az orvosi egyetemre, később pedig a tanárképző főiskolára, ő nem adta fel az álmát, hivatásává vált a zene. Aztán húsz éve az első Dömötör-gálán végre felléphetett azzal a kvártettel, amely hamisítatlan jazzt énekelt, és azóta is műveli a műfajt a klasszikus zene mellett. Az életének egyik meghatározó élménye volt, amikor általános iskolás korában a zongoratanára, Majtényi András, mikor bemutatott egy-egy új, megtanulandó klasszikus darabot, akkora végét egy-egy jazz futammal fejezte be. Ezzel rabjává vált mindkét műfajnak.

Később megtanult szaxofonozni, gitározni, most pedig a nagybőgővel barátkozik. Reggelente feltesz egy-egy olyan jazz klasszikust, mint például Miles Davis Kind of blue című örökzöldje, és elpengeti a basszus szólamát. Judit azonban nem csak reggel nyüstöli a hangszerét, hanem egyszer szombaton éjszaka is feltekerte a hangerőt egy baráti társaság kedvéért, és nagy példaképe, Esperanza Spalding bőgőjátékára pengette hangszerét. Ekkor érkezett egy messenger üzenet a szomszédtól, amelyben megkérdezte, hogy mit hallgat? Megírta, hogy Esperanza Spaldingot, erre a szomszéd megkérte, hogy küldjön át néhány linket, ahol ő is meghallgathatja ezt a zenét. Hajnali kettőkor már ő is Esperanza Spalding számait hallgatta. Hiába, a jazz nem szétválaszt, hanem összeköti az embereket!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kvártevők Suhancok Tóth Judit