Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. július 7. 14:35 Forrás: Szegedi Tükör

Hurrá! Nyaralunk?

Átlagosan tízből hét magyar család nem engedheti meg magának a nyaralást. Tóth A. Péter jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

Régen családilag nyaraltunk. Igaz, nem az Adrián, de mégiscsak a Balatonon. Édesapám beutalót igényelt az Ingatlankezelő Vállalat munkatársaként. Így töltöttünk minőségi időt egymással a déli parton. Beton pingpongasztal, meggymárka és hideg Kőbányai sör. A legkisebbeknek pálcikás Leo jégkrém. Fonyód-Bélatelepen, lenn a parton, kecskekörmöket gyűjtöttünk a csillogó homokban. Aprócska, félholdat formázó kagylókat.

Hurrá, nyaralunk! – dobban meg hangosan sok ezer diák szíve ezekben a hetekben országszerte. „VAKÁCIÓ!” – a zöldre festett iskolai táblákon színes krétákkal rajzolt, vicces ákombákom betűk táncolnak. Az „Á” legyen létra, a „K” cigánykerekezni készülő bohóc, az „Ó” egy pettyes labda! Ünnepélyes tanévzáró bizonyítványosztással. Kitört végre a szünet, ám Berci a hetedik bében csöndesen néz maga elé. Neki a nyár egészen mást jelent.

A nyolcvanas évek derekán Mártélyon sátoroztunk. A Holt-Tisza-ágba valamiféle ördögfajzatok tüskéket szórtak szerteszét. Furcsa alakú, sötétbarna bogyókat, amelyek csendben várakoztak az úszó növények levelei alatt. A falusiak ördögtüskének vagy vízi diónak nevezték őket. Amikor megérik egy-egy ilyen ördögfajzat, vízidió-szerzet, lassan alámerül, és meg sem áll a fenékig. A mélyben azután fájdalmas kapcsolatokba bonyolódik a fürdőzőkkel. Ördögi tüskefurdancs. Jó pár évvel később tudtam meg, hogy a sulyom – rendszertanos nyelven: Trapa natans – növény termése kellemetlenkedik Mártélyon. A szegényebb falusiak régen levest és főzeléket készítettek belőle.

Átlagosan tízből hét magyar család nem engedheti meg magának a nyaralást. A suliban szinte mindig vidám Berciéknél is ez a helyzet. A hetedikes fiú egykedvűen néz maga elé a konyhában. Öccsét várja. Az asztalon szerény ebéd a tálban. Néhány szem hajában főtt krumpli a főfogás. Mellé köretnek egy kanál tejföl is megteszi. Berci főzte ma is az ebédet, hisz édesapja már hajnalban elsietett a munkába, anyukáját pedig kéthavonta látja. Az asszony egy München melletti faluban lesi egy házsártos öregúr ügyes-bajos kívánságait. A fiú osztálytársai közül négyen fizetős gyerektáborba járnak, heti hatvanezerért. Belépőjegyekkel, fóliába csomagolt tízóraival, leves-második-sütikocka ebéddel, strandolással. Több pénzért, kevesebbeknek.

Hurrá! Nyaralunk? A minőségi időnk az, amit elvesztettünk, s ha így megy tovább, a gyermekeinket is el fogjuk veszíteni. Berci a második padból már régóta unja a nyári szünetet. A szeptembert szereti, mert ősszel a menzaebéd húsgombócai mellett a rajzórák vidámsága várja. Csoportokban alkothat társaival képeket, és színesre festi majd a nyári álmait. Nem szeret egyedül lenni.

Tóth A. Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: jegyzet nyár nyaralás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés