Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. július 6. 17:41 Forrás: MTI

Ujhelyi: Csatlakozhatnánk az eurózónához, de...

Az MSZP szerint csak politikai akarat kérdése, hogy Magyarország csatlakozik-e az eurózónához.

Hirdetés

Ujhelyi István, a párt európai parlamenti képviselője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az euró bevezetése stabilitást, biztonságot, kiszámíthatóságot jelenthetne a magyar társadalomnak és gazdaságnak. Hozzátette, Magyarország felkészült a csatlakozásra, pusztán politikai akarat kérdése, hogy az ország kéri-e felvételét.

A kormány azonban nem akar az euróval fizető országokhoz csatlakozni, mert akkor jelentősen csökkenne Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök „mozgástere”, megváltoznának azok a körülmények, amelyek alapján ma „kényük-kedvük szerint osztják” a közpénzeket – fogalmazott a politikus. Ujhelyi István úgy látja, hogy a kormányfő azért sem szeretné, ha az ország belépne az eurózónába, mert az szorosabb, mélyebb és tartósabb elkötelezettséget jelentene az EU és Magyarország között. Azt a véleményét is ismertette, hogy ha az EU még sokszor kéri számon a miniszterelnökön, hogy mit tett a magyar jogállamisággal, akkor Orbán Viktor „meg fogja kockáztatni az Európai Unióból való kifarolásunkat”.

Az EP-képviselő végül felszólította a kormányt, hogy „hagyja abba azt a csúnya játékot, amit a forint euróárfolyamával tett” az elmúlt években.

Az ellenzéki politikust kérdezték Gyurcsány Ferenc leveléről, amelyben a DK elnöke alternatív nemzetgyűlés létrehozását javasolja az ellenzéki pártoknak. Ujhelyi István azt felelte, az MSZP számtalanszor bebizonyította, hogy az együttműködésben érdekelt, ezért minden hasonló kezdeményezésre kedvezően fognak reagálni. Hozzátette, úgy viszont nehéz együttműködni, ha a Jobbik és az LMP is saját magával van elfoglalva.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: euró Ujhelyi István eurózóna MSZP
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés