Hirdetés
Túl a városon 2018. július 6. 12:14

Kévét köthetnek és szelelhetnek is az aratók Ópusztaszeren

Kíváncsi arra, hogy őseink hogyan aratták le a gabonát? Mit jelent az, hogy kévébe kötni, garmadába hordani vagy szelelni? Megtudhatja, ha szombaton ellátogat az ópusztaszeri emlékpark Aratóünnepére.

Hirdetés

Július 7-én, szombaton az Aratóünnepen bemutatják a már régen elfeledett, aratáshoz kapcsolódó tevékenységeket: a szérűn való lóval történő nyomtatástól, a kézi malommal végezhető őrlésig, a gabona szeleléstől a kenyérsütésig.

A látogatók megkóstolhatják nagyanyáink hagyományos aratási ételeit, az aludttejet, a szalonnát vagy a frissen, kemencében sült házikenyeret.

A tematikus nap célja, hogy közelebb hozzák a mai kor emberéhez a régen elfeledett tevékenységeket. Az aratással kapcsolatos szokások bemutatása mellett kézműves foglalkozásokkal, népzenével, néptánccal, kiállításokkal is várják a látogatókat.

Hagyományosan Péter, Pál napján kezdődött az aratás. A kézi aratást követően, kévébe kötötték a learatott gabonát. Az Alföldön a cséplőgép elterjedéséig állati erővel nyomtattak: állatok taposták ki a gabonaszemeket.

A nyomtatás helyét, a szérűt, aratás előtt lekaszálták, elegyengették, megöntözték, majd a lovakkal megjáratták, hogy kemény és sima legyen.  Erre hordták rá a nyomtatni való gabonát. Ezt követően a lovak kitaposták a szemeket. A szemeket garmadába hordták, majd kiszelelték, így a szél segítségével külön vált a mag a pelyvától.

A szemek kinyerésének másik módja a kézi cséplés volt, ekkor egy cséphadaró segítségével nyerték ki a gabonaszemeket, majd ugyanúgy garmadába hordva kiszelelték. A kinyert szemeket kézi malommal, felhasználástól függően őrölték, vagy darálták.

Az Aratóünnep programja

10:00: Cséplőgép bemutatása filmvetítéssel a Skanzen területén

            Kézi cséplés látogatók bevonásával a Skanzen területén

            Kézi malmos őrlés és darálás bemutatása látogatók

            bevonásával a Skanzen területén

            Hagyományos aratási ételek bemutatása és kóstolása a

            Skanzen területén

            Gabona “öko” gyermek játszóház és foglalkozások a     

            Skanzen területén

            Termékpiac a Skanzen területén

            Előadás és tárlatvezetés a szélmalmok történetéről és

            működéséről

11:00: Kézi aratás bemutatása Skanzen területén

13:00: Lóval történő nyomtatás bemutatása a Skanzen területén

16:00: Aratási bál megidézése a Skanzen területén

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: aratás Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ünnep