Hirdetés
Művház 2018. július 5. 18:10

Tevje, a tejesember a Dóm téren temeti a munkát

Képriport
„Ha én gazdag lennék… temetném a munkát” – aligha akad olyan, aki nem ismeri minden idők egyik legkedveltebb musicaljének slágerét. Tevje, a tejesember és Anatevka polgárainak története ma este megérkezik a Dóm térre.

Jerry Bock–Sheldon Harnick–Joseph Stein musicaljét, a Hegedűs a háztetőnt tavaly ősszel Budapesten mutatta be a Zikkurat Ügynökség Alföldi Róbert rendezésében.

A 87 éves fesztivál történetében pedig ma este először megérkezik a Dóm tér ezer négyzetméteres színpadára is Tevje, a tejesember és Anatevka polgárainak története, így a szegedi nézők is dúdolhatják a Ha én gazdag lennék című slágert. A Hegedűs a háztetőn ugyanis most szerepel először az idén 87 éves fesztivál műsorán.

Tevjét Stohl András, Goldét, a feleségét Éder Enikő, Hódelt Bánfalvi Eszter, Chavát Sodró Eliza, Fuma Sárát Tóth Gabi játssza. Lázár Wolf szerepében Hevér Gábort, Jenteként pedig Csákányi Esztert láthatjuk.

A közreműködő Szegedi Szimfonikus Zenekart Drucker Péter vezényli, a produkció koreográfusa Vári Bertalan, a díszletet Menzel Róbert, a jelmezeket Tihanyi Ildi tervezte.

A felújított Szegedi Nemzeti Színház is ezzel a darabbal nyitotta meg az épületet és az évadot 1986. október 10-én Király Levente főszereplésével.

Minden idők egyik legismertebb musicalje 1964-ben mutatkozott be először a Broadwayn, és hatalmas sikert aratott. Címét egy Chagall-festménytől kölcsönözte, történetét pedig Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című kisregényéből és más meséiből.

Az eredeti Broadway-produkcióban, amit 1964. szeptember 22-én mutattak be az Imperial Theaterben, Zero Mostel alakította Tevjét.

A darab csaknem nyolc évig volt műsoron, később Topol, Herschel Bernardi és Jan Peerce tenor is játszotta a tejesembert. Topol alakította a zsidó hagyományok ápolását mindennél fontosabbnak tartó tejesembert a világhírű 1971-es filmfeldolgozásban is.

A musical több mint négy évtizede sikerrel jelenik meg a világ színpadain, New Yorkban és Londonban is folyamatosan játsszák. Magyarországon 1973-tól a Fővárosi Operettszínházban Bessenyei Ferenc színpadi játéka tette emlékezetessé a musicalt.

Szegeden 2005-ben egyik utolsó szerepe között volt Gregor Józsefnek a Hegedűs a háztetőn, aki akkor Tevjét, a tejesembert formálta meg emlékeztes alakításában.

Nézze meg az elődásról készült videónkat!

Sőt! Nézze meg a Szeged Televízió híradását is, amelyet a mostani előadás előtt forgattak!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alföldi Róbert Dóm tér Szegedi Szabadtéri Játékok