Kék hírek 2018. július 5. 13:50 Forrás: MTI

Czeglédy-ügy: ősszel lehet ítélet

Várhatóan szeptemberben hoz ítéletet a Szegedi Törvényszék a Czeglédy Csaba által irányított Human Operator Zrt. alvállalkozójaként dolgozó Kopernikusz Iskolaszövetkezet vezetőinek ügyében.

Hirdetés
Hirdetés

A csütörtöki tárgyaláson ismertetett vádmódosítás szerint a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. generál alvállalkozóján keresztül tartotta kapcsolatot a munkaerőt az ügyfelei számára biztosító iskolaszövetkezetekkel. A szövetkezetek vezetői azonban strómanok voltak, nem kerültek tényleges döntési helyzetbe, a szervezetek pénzügyi tranzakcióit a Zrt. szombathelyi központjából intézték. A szövetkezetek adóbevallási és fizetési kötelezettségüknek nem vagy csak részben tettek eleget, a számlázási láncolat végén álló Human Operator Zrt. pedig jogosulatlanul került áfa visszaigénylő pozícióba.

A Kopernikusz Iskolaszövetkezet két vezetőjét az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolja mint bűnsegédet, mert tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a láncolat tényleges irányítói 223, illetve 493 millió forint kárt okozzanak a költségvetésnek.

A bíróság az ügyészi indítványnak helyt adva szeptemberben meghallgatja a Human Operator Zrt. ügyében folyó nyomozásban közreműködő igazságügyi könyvszakértőt, és beszerzi a vádlottak által a másik nyomozás során tett, a bíróság előtt elhangzottaktól eltérő vallomásait.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt folyik nyomozás. A gyanú szerint a bűnszervezet 2011 és 2017 között 6 milliárd 294 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Az iskolaszövetkezet vezetői ellen folyó peren februárban tanúként Czeglédy Csabát is meghallgatták, a politikus akkor azt vallotta, a szövetkezetek belső ügyeibe nem szólt bele, tevékenységükre rálátása sem volt.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő volt, de mandátuma – miután egy évig nem vett részt a közgyűlés munkájában – megszűnt. Ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben. Letartóztatását szerdán hosszabbította meg – nem jogerősen – két hónappal a Szegedi Járásbíróság.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Czeglédy Csaba per Szegedi Törvényszék