Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. július 5. 12:07

Szegeden is feltérképezik a zsidó kulturális örökséget

A következő három évben egy nemzetközi program keretében nyolc Duna-menti ország kilenc városában – közöttük Szegeden is – felmérik és bemutatják a térség zsidó kulturális örökségét. Az uniós program vezetője a szegedi önkormányzat.

Hirdetés

A programban 8 ország kilenc önkormányzat vesz részt, közöttük Szeged három testvérvárosa, Kotor, Szabadka és Temesvár is.

Kardos János a szegedi önkormányzat művelődési osztályának vezetője a programnyitón kifejtette, hogy a Duna-régió mai zsidó társadalma töredezett. A fővárosoknak és a nagy regionális központoknak jelentős fennmaradó közössége van megőrzött vallási és kulturális sajátosságokkal.

A korlátozott zsidó kulturális örökséggel rendelkező közepes méretű városok számára azonban az a fő kihívás, hogy ennek az örökségnek a tárgyi és szellemi elemeit hogyan tudják feltárni és versenyképes turisztikai termékké alakítani.

Takács Erika Anita projektmenedzser elmondta, hogy a program elsősorban nem az épített örökségre, hanem a tárgyi emlékekre, szellemi javakra koncentrál.

A programban résztvevő önkormányzatok a térségben működő egyetemek, múzeumok munkatársainak szakmai tevékenységére is számítanak.

A projekthelyszínek zsidó kulturális örökségének újbóli felfedezése azt jelenti, hogy a nagyközönség által jól ismert épített elemek – a zsinagógák, temetők, emlékhelyek, köz- és lakóépületek – mellett, illetve azokból kiindulva, a zenei hagyományokat, a művészeti elemeket, a helyi eseményeket, a személyi örökséget és a gasztronómiát is megismertessék az érdeklődőkkel.

A közel 600 millió forintból, három év alatt megvalósuló program célja, hogy a helyi zsidó szervezetekkel összefogva egységes szemlélet alapján feltárja, újraélessze és bemutassa az érintett kilenc település – Szeged mellett Banja Luka, Galati, Temesvár, Kotor, Muraszombat, Eszék, Regensburg és Szabadka – rejtett zsidó szellemi és kulturális örökségét.

Nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió kultúra program zsidó
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés