Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. július 4. 20:00

Costa Rica-i menettáncosok vezették fel az idei néptáncfesztivált

Képriport
Szerda délután több százan táncolták végig a szegedi belvárost.

Hirdetés

Hat külföldi és három hazai néptáncegyüttes három és fél száz táncosa ropta ma délután a sétálóutcán. A látványos menettánccal megkezdődött a 28. Nemzetközi Néptáncfesztivál. A résztvevő együttesek szombat estig több helyszínen is bemutatkoznak.

Szerda délután több százan táncolták végig a belvárost. A hagyományokhoz híven a Széchenyi tértől a Dugonics térig vonult végig a háromszázötven népviseletbe öltözött táncos. A menetet a Costa Ricából érkezett együttes tagjai vezették, akik már a Klauzál téren fergetegessé varázsolták a hangulatot, majd a szökőkútnál felállított színpadon rövid koreográfia-részletekkel mutatkoztak be az együttesek.

– Nagyon népszerű a szegedi néptáncfesztivál, hiszen az idén is hatvan együttes jelentkezett, ezek közül választottuk ki azt a hat külföldi csoportot, akik most részt vehetnek a találkozón – mondta köszöntőjében Roboz István főszervező, majd hozzá tette: a kétévente megrendezett fesztivál ugyan már nyugdíjas korba lépett, de a táncosok időről-időre megfiatalodnak, és ez a műsoron is látszik.

A fesztivál történetében kuriózumnak számít a Costa Ricából érkezett Grupo de Proyección Folklórica Kämuk együttes, közép-amerikai társulat eddig még soha nem szerepelt ugyanis a több mint félszáz éves fesztiválon. 

Évtizedekkel ezelőtt jártak utoljára baszk táncosok Szegeden, most a Gero Axular Dantza Taldea vendégszerepel a rendezvényen.

Hollandiából érkezett a polgárosult városias folklór képviselője, a Folklore Dansamble Amersfoort, míg a vérbő, autentikus paraszti hagyományokat a Balkánról érkező együttesek mutatják be: a Kotcho Racin Néptáncegyüttes Szkopjéból és a KUD Zeleznicar Néptáncegyüttes Kraljevóból, illetve a szlovákiai Folklórny Súbor Makovica.

A házigazda, magyar néptáncosokat idén a Szeged Néptáncegyüttes, a Délikert Néptáncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyüttes képviseli.

A szervezők igyekeznek minél közelebb vinni a közönséghez a néptáncot, ezért a következő napokban számos szabadtéri programmal várják a szegedieket. 

A találkozó ideje alatt három alkalommal is utcai vigasságokat szerveznek a Dugonics téren, ahol a külföldi együttesek mutatkoznak be. A Kisszínházban pedig kétszer is folklóresten lépnek fel a meghívott együttesek.

A fesztivál gáláját szombaton este a Nagyszínházban rendezik, ahol átadják a fesztivál elismeréseit is.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának kommentár nélküli felvételeit!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: néptánc Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés