Hirdetés
Szegeden 2018. július 4. 10:55 Forrás: Szegedi Tükör

Szeged a magasból, egészen más szemszögből

Mindig izgalmas a magasból szemlélődni – kiemelten igaz ez akkor, ha gyönyörű épületeket, megszokott lakóházakat nézegethetünk más látószögből. A magasból nézelődés Szeged esetében is valódi izgalmakat rejt, ezeket vesszük most sorra a Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteményének segítségével.
Hirdetés

Szeged ikonikus épületeit, városrészeit hosszú-hosszú évtizedek óta fotózzák lelkesen nagy magasságból is. Az első fotó például máris 1927-be repít minket, amikor bizony egy repülőgép fedélzetéről fényképezték le a régi szegedi belvárost, a Palánkot a bontások idején.

1927. Repülőgépről fotózták a Palánk bontását (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_t25903)

A második fotót szemlélve az 1930-as években találjuk magunkat: képeslapra is nyomtattak magasból készült képet. Ön felismeri az összes ikonikus szegedi épületet a képen?

1932. Felismeri az ikonikus szegedi épületeket? (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_t7165)

Egy újabb kérdés: megtalálja-e a fő különbséget a harmadik és a negyedik fotó között?

A második világháború előtt (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_t25468)

Segítünk: a megoldást a háttérben kell keresni!

1949. (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_T5416)

Igen, a megoldás: a Belvárosi híd! A harmadik kép még a második világháború előtt készült, amin a régi, az Eiffel-iroda és Feketeházy János által tervezett hidat láthatjuk. A negyedik, 1949-es fotó viszont már az újjáépített, ma is látható hidunkat ábrázolja.

A közelmúltba röpíti az olvasót az ötödik fotó: 1978-ba lépünk át. De vajon tudja, melyik kereszteződést láthatjuk? Ismét segítünk: Újszegeden járunk...

1978. Tudja, melyik ez a kereszteződés? (fotó: Somogyi Károlyné/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_s290_07)

Igen, a Népkert sor és a Temesvári körút kereszteződése a megoldás! Hasonló a kérdésünk a hatodik fotó esetében is, a segítség most ennyi: visszatértünk a Tisza szegedi oldalára.

1981. Hol járunk? (fotó: Enyedi Zoltán/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_e542_14)

A megfejtés: az Olajbányász tér környéke, a háttérben az árulkodó algyői olajkúttal.

A magasból szemlélődésnek közel sincs vége: a szegedi belvárost hamarosan a Móra Ferenc Múzeum tetejéről is megcsodálhatjuk. Egy nagyszabású TOP-pályázatnak köszönhetően ugyanis a tervek szerint egy kilátót fognak építeni a múzeum kupolája köré a szakemberek, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik majd a Tisza-kanyarra, a ligetre és a belváros épületeire. Utolsó képeink a múzeum tetején készültek.ű

2018. Kilátás a Tiszára. Kilátó épül majd a múzeum tetején (fotók: Szabó Luca)
2018. Szökőkút, szerb templom, dóm – a múzeum tetejéről

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: helytörténet Móra Ferenc Múzeum Szegedi Tükör