Hirdetés
Túl a városon 2018. július 4. 09:41 Forrás: MTI

Vége a faji pozitív diszkriminációnak az amerikai oktatásban

A Trump-kormányzat visszavonta az oktatási intézményekbe történő felvételre vonatkozó pozitív diszkriminációs irányelveket.

Barack Obama volt amerikai elnök 2008-as hatalomra kerülése után az oktatási minisztérium irányelveket adott ki, amelyek bátorították a pozitív diszkriminációt, azaz azt, hogy vegyék figyelembe a különböző oktatási intézményekbe jelentkezők faji hovatartozását. A Trump-kormányzat ezen irányelveket vonta vissza.

Az Obama-kormányzat minisztériumai arra buzdították az oktatási intézmények vezetőit, hogy „diverzifikálják”, tegyék „sokszínűbbé” hallgatóik összetételét. Ezzel lényegében hatálytalanította George W. Bush kormányának irányelveit, amelyek „erőteljesen bátorították a fajilag semleges módszerek alkalmazását”. Amerikai lapjelentések szerint a Trump-kormányzat ehhez a politikához kíván visszatérni.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter tavaly novemberben felkérte a tárcánál az illetékes szakembereket, hogy vizsgálják felül az eddigi, megítélése szerint a törvények, az alkotmány és a legfelsőbb bíróság adta lehetőségeken túlmenő gyakorlatot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barack Obama Donald Trump Egyesült Államok oktatás