Művház 2018. július 3. 15:42 Forrás: MTI

Ennio Morricone januárban újra Budapesten koncertezik

Minden idők egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású filmzeneszerzője január 23-án a Papp László Budapest Sportarénában a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekarral lép fel. Morricone novemberben lesz 90 éves.

Ennio Morricone tavaly még úgy gondolta, a jövőben a turnék helyett zeneszerzői munkásságára fog fókuszálni. A 60 Years of Music World Tour című koncertsorozat, ami során tavaly októberben lépett a budapesti Aréna színpadára, óriási sikere miatt azonban módosított elhatározásán és úgy döntött, egy rövid, exkluzív turné erejéig visszatér - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A hat európai várost, köztük a magyar fővárost érintő Ennio 90. születésnapi jubileumi koncertsorozat keretében Berlinben, Prágában, Stockholmban és Oslóban is fellép a zeneszerző.

A 89 éves Ennio Morricone több mint félezer zeneművet komponált kifejezetten mozi- és tévéfilmek aláfestéséhez, emellett több mint száz klasszikus zeneművet jegyez. Ő írta például A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat, a Volt egyszer egy Amerika, a Cinema Paradiso és más világhírű filmek zenéjét. Dolgozott európai és hollywoodi rendezőkkel, szerzett zenét westernhez, drámához, vígjátékhoz, kalandfilmhez, krimihez, életrajzi művekhez.

Golden Globe- és Grammy-díjai mellett hat filmzenéért jelölték Oscarra, és 2016-ban, 87 évesen végül meg is kapta az elismerést Quentin Tarantino Aljas nyolcas című westernjéhez komponált zenéjéért. 2007-ben életművéért is átvehette az Amerikai Filmakadémia elismerését.

A Morricone filmtörténeti jelentőségű mesterművei ebben válogatásban végighallgathatók (nem mintha nem ismerné mindenki ezeket, de hát megunhatatlanok!):

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ennio Morricone film filmzene koncert mozi zene zeneszerző