Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Ön fizetne 26 milliót a Vissza a jövőbe 2. önbefűzős cipőjéért? Valaki már megelőzte!
Színes 2018. július 3. 14:37 Forrás: MTI

Ön fizetne 26 milliót a Vissza a jövőbe 2. önbefűzős cipőjéért? Valaki már megelőzte!

Csaknem 100 ezer dollárért kelt el egy önbefűzős Nike-cipő, amit Michael J. Fox viselt a kultfilmben, a pénz a Parkinson-kór kutatására megy.
Hirdetés

A bal lábra való sportcipő a magától bekötődő Nike Air Mags-modell egyik darabja volt. Az 1989-ben készült filmben Marty McFly (Fox) és Doki (Christopher Lloyd) 2015-be, a jövőbe utazik, ahol a cipők önműködően fűződnek be. (Most nézzen le a cipőjére, és állapítsa meg a szomorú tényt, hogy ez a csodálatos utópia nem valósult meg!)

A fél pár cipőt 92 100 dollárért vásárolta meg egy gyűjtő az eBay árverésén, a bevétel Fox Parkinson-kutatással foglalkozó alapítványát támogatja. Fox 2000-ben hozta létre az alapítványt, miután a kilencvenes évek elején kiderült, hogy Parkinson-kórban szenved.

A cipő egy Nike-alkalmazott gyűjteményéhez tartozott. A ritkaság azonban olyan rossz állapotban van már, hogy csak portlandi vásárlók licitálhattak rá, mivel nem bírta volna ki a szállítást.

2011-ben 1500 párat készítettek a nevezetes sportcipőkből, kifejezetten azért, hogy a bevétellel az alapítványt támogassák, ám ezek a cipők nem voltak önbekötők.

Az önbefűző modellre a Nike 2013-ban adta be a szabadalmi kérelmet.

Az 57 éves Fox alapítványa már több mint 650 millió dollárt (minte 184 milliárd forintot!) fordított a Parkinson-kutatásra, ezzel a legnagyobb nonprofit alapítvánnyá vált, amely a betegség gyógymódját keresi.

A film ominózus jelenete az önbefűző cipőkről:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film mozi