Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. július 3. 10:29

Júliusban még nem büntet a NAV

Július 1-jén elindult az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség, így azokról a belföldi adóalanyok részére kiállított számlákról kell valós idejű adatot továbbítani az adóhatóság felé, amelyekben az áthárított általános forgalmi adó összege legalább 100 ezer forint. Azonban bizonyos feltételekkel július végéig még nem bírságol a Nemzeti Adó és Vámhivatal.

Hirdetés

Számlázó programmal történő számlázás esetén az adatokat interneten keresztül emberi beavatkozás nélkül a számla elkészülése után azonnal továbbítani kell a NAV-hoz. A kézi számla adatait is továbbítani kell egy webes felületen történő rögzítéssel: amennyiben az áfa összege eléri vagy meghaladja az 500 ezer forintot, legkésőbb a kiállítás utáni napon; ha 100 ezer forintnál több, de 500 ezer forintnál kevesebb a számlában szereplő áfa, akkor pedig legkésőbb a kiállítást követő ötödik naptári napon kell rögzítenie ezeket az adatokat az adózónak.

A számlaadat-szolgáltatáshoz június 30-ig regisztrálnia kellett mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfa tartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. Regisztrálni július elseje után is lehet, de legkésőbb az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig el kell végezni a műveletet. Június 18-tól elérhető az „éles” regisztrációs felület, a korábbi, tesztrendszeri regisztráció nem elegendő, mert az csak a tesztelés lehetőségét biztosítja.

Előfordulhat, hogy egy vállalkozás nem áll készen július elsején az online adatszolgáltatásra annak ellenére, hogy megkezdte a felkészülést.

A számlázó program nem megfelelő működése miatt a NAV július végéig nem bírságolja az adatszolgáltatás mulasztását, ha az adott cég képviselője regisztrál az Online Számla rendszerben és a számlaadatok július végéig, utólag megérkeznek a NAV-hoz.

Korábban írtuk:

Vállalkozók figyelem! Jelentős változások jönnek a számlázásban

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: büntetés NAV online számla
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés