Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. július 3. 07:00 Forrás: MTI

Fehér Ház: Az amerikai külügyminiszter Észak-Koreába utazik 

Mike Pompeo július elejétől július közepéig turnézik világszerte: megy még Japánba, Vietnamba, az Egyesült Arab Emírségekbe is, majd Brüsszelbe utazik.

Hirdetés

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján közölte: Mike Pompeo „a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről szóló fontos munka” végett utazik Phenjanba, ahol „Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel és csapatával” találkozik. 

Arra az újságírói kérdésre, ami azt firtatta, hogy Donald Trump elnök továbbra is bízik-e az észak-koreai vezetőben, Sarah Huckabee Sanders azt válaszolta: a tárgyalások Észak-Koreával változatlanul folynak, ennek részleteiről azonban nem kíván nyilatkozni. Kérdésével az újságíró arra utalt, hogy az utóbbi napokban több amerikai médium is beszámolt olyan hírszerzési jelentésekről, melyek szerint Phenjan korántsem hagyott fel atomfegyver-programjával, ahelyett annak leplezésén ügyködik.

A sajtótájékoztató után nem sokkal az amerikai külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy Pompeo július 5-től július 7-ig tárgyal Phenjanban, a tárca megfogalmazása szerint azért, hogy folytassa az egyeztetéseket és valóra váltsa a Trump elnök és Kim vezető között a júniusi szingapúri csúcsértekezleten elért eredményeket. 

A külügyminisztérium tudatta azt is, hogy július 7-től Mike Pompeo két napot Tokióban tartózkodik. A tárcavezető japán és dél-koreai tisztségviselőkkel egyeztet Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről és más, regionális és kétoldalú kérdésekről. 

Pompeo Tokióból még – a július 11-12-i brüsszeli NATO-csúcs előtt – Vietnamba és az Egyesült Arab Emírségekbe is ellátogat.

Sarah Huckabee Sanders, szintén újságírói felvetésre, kitért a Krímre vonatkozó amerikai álláspontra is. Leszögezte: az amerikai kormány álláspontja nem változott, továbbra sem ismeri el a Krím bekebelezését, és mindaddig érvényben maradnak az Oroszország elleni szankciók, amíg a Krím nem képezi ismét Ukrajna részét. 

Donald Trump pénteken nem adott határozott választ arra az újságírói kérdésre, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tervezett júliusi csúcstalálkozóján elismeri-e a Krím orosz bekebelezését. „Majd meglátjuk” – fogalmazott az elnök.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok Észak-Korea Kim Dzsongun
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés