Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. július 2. 21:24 Forrás: MTI

Az MSZP szerint csak a Fidesz-KDNP érdekét szolgálja a választási törvények módosítása

Ezért elfogadhatatlan az Országgyűlés előtt lévő javaslat. A szocialisták módosító indítványokat nyújtanak be a levélszavazással, a közérdekű hirdetésekkel és a többes ajánlással kapcsolatosan.

Hirdetés

Molnár Zsolt, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón úgy értékelte, hogy az előterjesztés tovább „fideszesíti” a választási eljárási törvényt, tovább szűkíti a demokratikus joggyakorlást.

Szerinte „a választási rendszer fabrikálása” 2010 után jelentős szerepet játszott a Fidesz 2014-es és 2018-as választási győzelmének arányában.

A szocialista politikus azt mondta, a mostani törvénymódosítás „már-már automatikusan érvényessé” teszi a levélszavazatokat. „A holtak is a Fideszre szavaznak” – fogalmazott, azzal indokolva: megszűnik a névjegyzék felülvizsgálata, helyette automatikus regiszter lesz a határon túli magyaroknak.

Molnár Zsolt a levélszavazatokkal kapcsolatos módosítás mellett elfogadhatatlannak nevezte a határidők szűkítését, a jogorvoslati jog korlátozását és a szigorúbb átjelentkezési szabályokat is.

A kamupártokról azt mondta, a Fidesz-KDNP választási rendszere csinált kedvet e szervezetek létrehozásához és a jelenlegi javaslat sem szüntetni meg azokat, csak némileg szigorítja a működésüket.

Az MSZP-s képviselő közölte, érdemi módosító javaslataik lesznek. A levélszavazást kiterjesztenék valamennyi külföldön élő magyar állampolgárra, a kampányidőszakban pedig nemcsak a fizetett hirdetéseket, hanem a közérdekű hirdetéseket is megtiltanák a kormányzatnak, az önkormányzatoknak, az állami és az önkormányzati cégeknek – ismertette. Utóbbi javaslatukról azt mondta, a legutóbbi választáson a hatalom a közérdekű hirdetésekkel is visszaélt, hiszen azok burkolt politikai üzenetet tartalmaztak.

Molnár Zsolt szólt arról is, hogy meg kell szüntetni a többes ajánlás lehetőségét. Látszólag demokratikus, hogy egy választó több jelöltet ajánlhat, de ez a lehetőség adatmásolásokhoz vezetett – magyarázta.

Az ellenzéki politikus felszólította a kormányt, hogy gondolja újra az egyszerűsített honosítás, illetve a levélszavazás intézményét, amelyek jelenlegi szabályozása visszaélésre ad lehetőséget és bizonytalanságra ad okot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz kormány MSZP választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés