Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. július 2. 12:12 Forrás: MTI/szeged.hu

Mr. Package nem megy el a költségvetési bizottságba: Matolcsy csak a gazdasági előtt számol be

Tippeljék meg, miért döntött így!

Hirdetés

Egyből eltalálták, a gazdasági bizottságnak fideszes elnöke van, Bánki Erik, a költségvetésit viszont Varju László elnökli, aki a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője.

A távirati iroda ezzel kapcsolatban a jegybanki közleményt közli.

Eszerint „az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke, Varju László (DK) a jegybanktörvény ismerete nélkül, kizárólag politikai haszonszerzés céljából kezdeményezte a költségvetési bizottság összehívását, miközben a jegybanktörvény egyértelműen kimondja, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a jegybanktörvény értelmében az MNB elnöke rendszeresen beszámol az Országgyűlés plenáris ülésén, valamint minden esetben eleget tesz a gazdasági bizottság üléseire szóló meghívásnak. Az elfogadásra váró jövő évi költségvetéssel kapcsolatban a stabilitási törvény értelmében a Költségvetési Tanács elnöke jogosult beszámolni a költségvetési bizottság előtt – tették hozzá.

A bizottság szerdai ülésére szóló meghívóban a testület ülésének első napirendi pontjaként szerepel a jegybankelnök tájékoztatója a forint tartós gyengüléséről, ennek költségvetési politikára gyakorolt hatásáról és a Magyar Nemzeti Bank ezzel kapcsolatos terveiről.

A Demokratikus Koalíció múlt heti közleménye szerint a forint árfolyamának drasztikus emelkedése a 2019. évi költségvetés megalkotását is befolyásolja, jelentős bizonytalanságot visz a költségvetési tervezésbe, ami viszont az Országgyűlés hatásköre.

Varju László ezért tartja indokoltnak, hogy a bizottság első kézből tájékozódjék a monetáris folyamatokról, az MNB elnöke tájékoztassa a testületet az árfolyam várható alakulásáról, ennek a költségvetési politikára gyakorolt hatásáról és a Magyar Nemzeti Bank terveiről.”

Föntiekből talán nem túlzás kijelenteni, Matolcsy György fél, attól tart, kiderül, hogy a jegybanktörvény ismerete nélkül, kizárólag anyagi haszonszerzés céljából vezeti a Magyar Nemzeti Bankot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: euró forint Magyar Nemzeti Bank Matolcsy György MNB
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés