Szegeden 2018. július 1. 15:56 Forrás: Szegedi Tükör

Nótázással gyógyítják a lelküket

Az tesz a lelkünknek a legjobbat, ha énekelünk – állítják a Szegedi Dankó Pista Nótakórus Nyugdíjas Egyesület tagjai. Idén rengeteg fellépésük van, mert most ünneplik névadójuk születésének százhatvanadik évfordulóját. Gyakorolnak is rendületlenül a Senior Centerben. Bemutatjuk lapunkban a szegedi nyugdíjasklubokat, -egyesületeket.

Hirdetés
Hirdetés

A Szegedi Dankó Pista Nótakórus Nyugdíjas Egyesület tizenkét esztendeje, 2006-ban jött létre, az alapítók közül nyolcan ma is tagjai a nótakórusnak. Repertoárjukon természetesen a névadójuk szerzeményei, magyar nóták, bordalok, katonadalok és népdalok szerepelnek. Vezetőjük Horváth Józsefné, aki a legapróbb részletekre is odafigyel, így például nagyon nem mindegy, hogy melyik fellépőruhájukat veszik fel egy-egy alkalomra, a hölgyek pedig milyen kiegészítőket használnak. Évente 25–30 fellépésük van, ezek közül több vidéken, és általában különböző egyesületek, nyugdíjasklubok meghívásainak tesznek eleget.

Próbál a Szegedi Dankó Pista Nótakórus Nyugdíjas Egyesület. A zömében hetvenes éveiket taposó kórustagok hisznek a zene gyógyító erejében

Most azonban egészen különleges fellépésre készül a kórus. Dankó Pista születésnapja alkalmából ugyanis Budapesten, a Kongresszusi Központban énekelnek profi, nagyhírű énekesek és együttesek társaságában. Ezért most a próbák is sűrűbbek, nem elég a heti egy összejövetel. Havonta egyszer a Senior Center nagytermében szórakoztatják a többi nyugdíjas-egyesület tagjait, ilyenkor együtt is énekel velük a közönség egy része. Ennek ellenére Horváth Józsefné nem látja biztosítottnak az utánpótlást.

Horváth Józsefné kórusvezető

A kórusban – amely jelenleg tizenöt tagból áll – többséget alkotnak a nők. – Jó lenne új tagokkal kiegészülni, de erre most kevés az esély – mondja a kórusvezető. Pedig jó a hangulat, sokat utaznak, az önkormányzat idősügyi alapjából pedig mindig kapnak annyi támogatást, amelyből fel tudják újítani a fellépőruhájukat, és marad némi pénz az utazások finanszírozására is. Több minősítő versenyen vettek már részt az évek során, és legtöbbször a legmagasabb kategóriába sorolták be a Szegedi Dankó Pista Nótakórus Nyugdíjas Egyesületet.

Természetesen nem csak az éneklésről szól az egyesületi tagok élete. Természetgyógyász, sőt jógaoktató is jár a körükbe, akik megannyi tanáccsal látják el a zömében hetvenes éveiket taposó kórustagokat. A test karbantartásában tehát mások segítségét veszik igénybe, ám állításuk szerint a léleknek az tesz a legjobbat, ha énekelnek, hiszen a zene gyógyító erejéhez nem fér semmi kétség, a muzsika jótékony hatású.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nyugdíjas Senior Center Szegedi Dankó Pista Nótakórus Nyugdíjas Egyesület