Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. július 1. 12:05 Forrás: Szegedi Tükör

Testedzők, evezősök, csónakházak – élet a Tiszán a múlt században

A nagy meleg beköszönte, a vakáció elindulása hosszú idők óta a strandokra, vízpartra csalogatja Szeged népét. A Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteményének segítségével strandolni indulunk: szétnézünk a Partfürdőn szegedi és újszegedi oldalról, csónakházazunk, valamint beugrunk kicsit a SZUE-ba is. Hűsöljenek velünk!

Hirdetés

A szegedi fürdőzés már a XX. század elején is híres volt, ezt szemléleti az első képeslap, amelyet 1913. június 17-én adtak postára. Vajon a pocsolyában is olyan jó volt hűsölni, mint a Tiszában?

Szeged Partfürdő levelezőlap, amit 1913-ban adtak postára (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_t25487)

A második lap is a boldog békeidőkről tanúskodik – ma már szívesebben járunk a Partfürdőn fürdőruhában, mint öltönyben és kalapban... Ugye egyetértenek velünk?

Szegedi képeslap a századforduló időszakából (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_td83.16.187._a)

A következő felvételek az 1930-as évekbe repítenek minket, amikor szintén aktív strandélet zajlott a Tisza-parton.

A szegedi Munkás Testedző Egyesület tagjai eveznek a Tiszán 1926-ban (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_t15223)

A harmadik fotón a szegedi Munkás Testedző Egyesület tagjai nemcsak remekül eveztek, de a negyedik képen láthatóan igazi akrobatamutatványokat is bemutattak az újszegedi oldalon 1930 körül. Önök a csónakot vagy a tornászszámot választották volna?

A szegedi Munkás Testedző Egyesület tagjai az újszegedi strandon 1930 körül (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_t15229)

A Tisza-part elmaradhatatlan elemei az úszóházak: az 1932-ben készült ötödik fotón például a Regdon Fürdőt és Csónakházat láthatjuk. Kérdésünk: mi hiányzik a képről? Igen, kitalálták: a Bertalan híd, amelyet bő negyven évvel később építettek meg.

A Regdon és a Tisza Evezős Egylet úszóháza. 1932. június (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_t006028)

Ismét ugrunk térben és időben is: a hatodik fotón a SZUE-t láthatjuk, a „buborék” nélkül, a versenyuszodát 1930-ban adták át. Noha felépült mellette az élményfürdő, és történtek modernizálások, a medence és környezete mind a mai napig nagyjából így néz ki.

A SZUE a hatvanas évekből. A mai napig nagyjából így néz ki (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_td86_32_13_a)

Az hetedik felvételen igazi délibábot láthatunk: a hatvanas években készült csodálatos fotó a békés Partfürdő előtt elhaladó Délibáb hajóról készült.

Igazi Délibáb a hatvanas években a Partfürdő előtt (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_t0003115)

A nyolcadik fotó már a „ledér” nyolcvanas években készült: bikinis lányokat, fürdőgatyás férfiakat láthatunk az akkori szabadstrandon.

Tiszai szabadstrand Szegeden 1981-ben. Enyedi Zoltán felvétele (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_e566_19)

Jó időben tehát ideje kiugrani a Partfürdőre, a SZUE-ba vagy Szeged további remek strandjaira csobbanni egy nagyot. Rossz időben pedig érdemes beugrani a Móra Ferenc Múzeumba, ahol júliustól dinoszauruszokkal is találkozhatnak.

Hegedűs Anita

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Móra Ferenc Múzeum strand Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés