Szegeden 2018. június 30. 14:43

Tarhonyaünnep Tápén

Képriport
Idén első alkalommal új helyszínen, a Búcsú téren összevonva rendezik meg a XIV. Tarhonya fesztivált és az I. Grillfesztivált Tápén. A tarhonyások ugyanis már kinőtték helyi művelődési házat.

– Minden évben újabb és újabb kezdeményezéseket, programokat is indítunk, hagyományteremtési szándékkal, ilyen például a Grillfesztivál, nem titkoltan azért, hogy a közösség újabb és újabb részét mozgassuk meg, keltsük fel az érdeklődését a közös programok iránt – mondta a tarhonyás ételek forgatagában Szécsényi Rózsa, Tápé önkormányzati képviselője.

– Úgy is hirdettük a versenyt, hogy „Baráti tarhonyafőző és grillverseny csoportok részére”, mert azt gondolom, hogy például a főzés egy olyan tevékenység, ami feloldja a világnézeti különbségeket – utalt a képviselőnő arra, hogy egykori és mostani jobboldali képviselők is tüsténkedtek a kondérok körül.

Széll Zoltán, a Tápéi Hagyományőrző Egyesület vezetője ehhez hozzátette, hogy a közösséget az ilyen és hasonló rendezvények szervezik és tartják össze. Szabó Sándor országgyűlési képviselő meg is kóstolt néhányat a „versenyművek” közül, és azt mondta, nem is gondolta, hogy ilyen sokféleképpen lehet elkészíteni a tarhonyás ételeket. Valóban, volt mindenféle változat, kolbászostól a tojásoson át a vadas és kakasos variánsokig.

– Mi azt látjuk, hogy Tápé igazi közösség, mert szeretik egymást az emberek, szívesen leülnek egymással egy asztalhoz, legyen azon tarhonya vagy grillétel – mondta Mészáros Attila, egykori önkormányzati képviselő, aki természetesen minden helyi rendezvényen ott van annak ellenére, hogy már visszavonult a helyi politizálástól. Ott voltak azok az amerikai vendégtanárok is, akik az Agórában tartottak nyelvi kurzust szegedi gimnazistáknak a héten. Ők most kóstoltak életükben először tarhonyát, és igen meg voltak elégedve az élménnyel.

A korábbi helyszín megváltoztatása közkívánatra történt, mert a Tarhonya fesztivál kinőtte a Heller Ödön Művelődési Ház udvarát. Már az előző évben is limitálni kellett a versenyző csapatok számát. Míg 2017-ig a Tarhonya fesztiválon 12–15 csapatnál többet nem tudtak fogadni, addig ebben az évben 22 csapat versenyzett, bebizonyítva, hogy a kreativitás mit képes kihozni az emberekből, na és a tarhonyából, mint Tápén ismert legrégebbi hagyományos ételből.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Tápé gasztronómia Heller Ödön Művelődési Ház tarhonya