Hirdetés
Szegeden 2018. június 28. 21:08

Kész a palacktutaj, pénteken vízre szállnak az egyetemisták

Képriport
Csütörtök délután a vízitelepen egy nagy sátor alatt készítették a fiatalok az összegyűjtött PET-palackokból a tutajt, amivel péntek délután szállnak majd vízre. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelemre és az újrahasznosítás fontosságára.

Hirdetés

A Kaszap István Kollégium lakói, Horváth Krisztián, Janzsó Annamária, Brenner Dániel, Inges Dorottya, Balog Péter, Verbung Benedek, az egyik ötletgazda, Sipos Áron vezetésével csütörtök délután kezdték el elkészíteni azt a tutajt, amivel pénteken a Foka Ökokikötőtől a Laposig hajóznak majd el. A céljuk nem az öncélú magamutogatás, hanem a környezetvédelem, a környezettudatosság és az újrahasznosítás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A palackokat a kollégiumban lakók gyűjtötték össze, harmincan, vagy ezer darabot.

Amikor meglátogattuk a csapatot, Áron éppen a tutaj teherbírását számolgatta. Nevetve mondta, nem is az építéstől melegedett ki, hanem a matektól.

Végül 4 darab raschelzsákból készült „hurkába” gyömöszöltek bele 120-120 palackot. Áron számítása szerint ez 720 liter jelent, és így a tutaj 720 kilogramm terhet bír majd el.

Miután elkészült a hajó, rögtön vízre is bocsátották. A terhelési próba jól sikerült, akár 6 személyt is elbír majd.

A tutajt pénteken 17 órakor kelnek majd útra. Áron hozzátette, csak nagyon rossz időjárás esetén mondják le az utat, mert egy másik időponthoz újabb engedélyek beszerzésére lenne szükség.

A hajóút tervezett végállomása a Lapos, ahol mindenki megnézheti majd a hajót, utána pedig egy taposó-party keretében összelapítják a palackokat.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: környezetvédelem műanyagpalack PET-palack újrahasznosítás tutaj