Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. június 28. 20:32

Opera nyitja a Dóm téri játékokat: Rigoletto most magyarul énekel

Képriport
A mantovai herceg éles eszű udvari bolondjának, Rigolettónak tragikus történetével pénteken este megkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok 87. évada. Verdi népszerű operájához Tihanyi Ildi készítette a díszletet: a hatalmas bohócsipka már napok óta ott áll a Dóm téren.

Hirdetés

A világ egyik legnépszerűbb operája három évtizednyi szünet után tér vissza a Dóm térre.

A Rigoletto az az opera, amelyikből még az is végig tud dúdolni egy fülbemászó dallamot, aki kevéssé járatos az operairodalomban. Az asszony ingatag című sláger mára a modern popkultúra szerves része lett, megszámolhatatlan reklám, film, sőt videójáték aláfestő zenéjét is adta már.  

A produkciót a Dóm téren most Harangozó Gyula állítja színpadra. A műfaj és a darab hagyományait tiszteletben tartva igyekszik olyan impozáns fantáziavilágot létrehozni, ami térben és időben kötetlen.

A báli nyitójelenetben például nem maradnak ki a táncból a szólisták sem – a herceget alakító László Boldizsár és a címszereplő, Ludovik Kendi sem.

A Rigoletto másik érdekessége, hogy nem a darab anyanyelvén, hanem magyarul éneklik. Sokkal erősebb hatást gyakorol ugyanis a művészekre, és persze így a közönségre is, ha a saját anyanyelvükön éneklik és hallgatják az operát.

Keszei Bori például már sokszor játszotta Gildát, de magyarul most fogja először.

A legnagyobb meglepetést persze nem a tánc okozta, hanem Tihanyi Ildi díszlete és a Náray Tamással közösen tervezett jelmezek: az egész színpadot betöltő, több méteres bohócsipka önmagában is látványos, de a két méter magasra kinyúló csörgőjébe akár ki is lehet majd mászni.

A forgószínpad mindegyik oldalát más-más jelenetre használják. Az egyik oldalán például az utcafront jelenik meg, máshol pedig a kocsma, megint máshol pedig Rigoletto háza. Egy kifutó is helyet kapott a színpadon, a báli jelenetnél ugyanis manökenek vonulnak majd fel szebbnél szebb ruhakölteményekben.

Náray Tamás nem mindennapi jelmezeket álmodott: a megszokott színpadi öltözékeknél használt anyagoknál jóval igényesebb szövetekből, csipkékből alkottak társával, Tihanyi Ildivel.

A szereplők ruháin a piros, a fekete, az ezüst és az arany színek dominálnak, hozzájuk arany és ezüst fejdíszeket terveztek, amelyek így a parókákra feltűzve érdekes látványt nyújtanak.

Nemcsak a látványvilág ígérkezik parádésnak, de a szereposztás is: az évek óta közönségkedvenc László Boldizsár énekli a herceg szerepét. Őt bérgyilkossal megöletni Ludovik Kendi szeretné majd, ugyanis a sportolóból lett bariton bújik Rigoletto szerepébe.

Szegeden kezdte pályafutását, majd egészen a bécsi Staatsoperig jutott Keszei Bori, aki most Gildát, Rigoletto szerelmes lányát alakítja az előadásban. A bérgyilkos Sparafucile húgát, Maddalénát a Szegeden végzett operista, Ádám Zsuzsanna énekli. Sparafucilét a kiváló basszus, Kiss András alakítja majd.

Két Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész, Kalmár Magda és Kováts Kolos is szerepet vállaltak a Verdi-operában. Kalmár Magda Giovannát, Gilda bizalmasát fogja énekelni, míg Kováts Kolos Monterone gróf lesz.  

A Rigoletto június 29-én, pénteken nyitja a Szegedi Szabadtéri Játékok 2018-as évadát, és másnap is láthatják majd a nézők.

Fotók: Szegedi Szabadtéri Játékok / Dusha Béla

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dóm tér opera Rigoletto Szegedi Szabadtéri Játékok
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés