Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. június 27. 19:07

Már megint az utcára megy a művészet Szegeden

Képgaléria
Harmadjára rendezi meg a Szegedi Városkép és Piac Kft. a SzegedART fesztivált június 29-e és augusztus 19-e között. Idén 22 eseményt rendeznek a város utcáin, terein és udvarain.

Hirdetés

Ismét szól majd a zene, alkotnak a festők, szobrok és karikatúrák lepik majd el Szeged belvárosát. A SzegedART eseménysorozatát bemutató sajtótájékoztatón a főszervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy most már állandó eseményeik és helyszíneik vannak. Németh István utalt arra, hogy a megnyitónak helyszínt biztosító Wagner Udvar például most már biztos pontja az eseménysorozatnak, de továbbra is fontos helyszín lesz a Dugonics tér, ahol ismét szobrokat lehet majd látni, és a Klauzál tér, a Kárász utca, valamint a Széchenyi tér is sok programnak biztosít környezetet.

Tehát a Wagner Udvarban indul a fesztivál június 29-én, pénteken délután 5 órakor, amikor az Al Fresco régizene-együttes ad koncertet, majd ezután a Szeged–Cambridge testvérvárosi kapcsolatok jegyében a Wolfson Collige kórusa énekel.

A Tisza múltját idézi meg a Klauzál téren az archív fotók kiállítása még ugyanezen a napon este 7 órától. A hétvégi napok a térzenéről és a szabadtéri kiállításokról szólnak majd, így június 30-án a Magyar Honvédség hódmezővásárhelyi katonazenekara szórakoztatja majd a közönséget, de később koncertet adnak majd a szolnoki és debreceni katonazenészek is.

Emellett a fesztivál zárónapján, augusztus 19-én tartják XI. Szegedi Fúvószenekari Fesztivált, amin a szegedi Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar mellett itt lesznek az orosházi és soproni zenészek is.

Egy másik zenei fesztivál is lesz: most először tartanak utcazene-fesztivált Szegeden. Ezúttal nem aprópénzért játszanak majd az utcazenészek: a legjobb produkciót félmilliós jutalomban részesíti a szakmai zsűri. A járókelők is voksolhatnak majd, ők a szavazólapjukat a zenészek előtt lévő hangszertokokba dobhatják majd.

Idén 70 éves két híres szegedi szobrász, Fritz Mihály és Kalmár Márton. Ebből az alkalomból 25-25 szobrot állítanak majd ki augusztus 11-én a Dugonics téren, a már hagyománnyá vált nyári szoborparkban.

Egy héttel később a Szegedi Szépmíves Céh és a Belvárosi Képzőművészeti Kör ad szabadtéri festőrandevút a Széchenyi tér parktükreiben, korabeli öltözékekben, alkalmi kiállításokkal.

Egy másik különleges kiállításon is nagy érdeklődésre számítanak a szervezők, hiszen Nagy Bandó András karikatúráit állítják ki a Kölcsey és Kárász utcák sarkánál. A megnyitón a szegedi származású humorista is részt vesz.

Egy másik különleges kiállítás pedig a Széchenyi tér lesz, hiszen a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye megmutatja, milyen volt régen Szeged központi tere.

Persze a tánc sem hiányozhat a rendezvények közül, így július 7-én szombaton a Tiszavirág Néptáncegyüttes ad műsort a Wagner Udvarban.

Minden adott tehát ahhoz, hogy a művészetek és a város lakói egymásra találjanak, egyedül az időjárás ronthatja el a programokat, ám a szervezők bíznak abban, hogy ezúttal az égiek kegyesek lesznek, és nem marad el egyetlen program sem.

(Cikkünk borítóképe a SzegedART egyik tavalyi kiállításán készült. A fotóra kattintva megnézheti a sajtótájékoztatón készült képeinket is!)

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kiállítás kultúra szegedart
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés