Hirdetés
Művház 2018. június 27. 07:41

Minden, amit tudni akartál a levenduláról, de sosem merted megkérdezni

Tudta, hogy a néphit szerint a levendula távol tartja az ártó szellemeket? Hogy erősíti és élénkíti az immunrendszert és számtalan betegségre gyógyír? Az egyik legsokoldalúbb növényünket mutatják be a hét végén Újszegeden, a Füvészkertben.

A levendula az egyik legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövényünk.

Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban a szépségápolás meghatározó növénye volt. Többféleképpen használták: testre kenve, fürdővizet illatosítottak vele, szappant készítettek belőle, de akár száraz virágát a földre szórva is illatosítottak vele.

A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Ezt a levendula erős illatával magyarázták.

Június utolsó hétvégéjén ezt a különleges növényt mutatják be az ötödik alkalommal megrendezett Levendula Napokon az Újszegedi Füvészkertben.

Szombaton és vasárnap 9 órától koncertekkel, előadásokkal, gyerekműsorokkal, zenés-verses irodalmi játékkal, növénybemutatókkal és vásárral, kézműves termékekkel és gasztronómiai ínyencségekkel várják a levendula szerelmeseit és az érdeklődőket.

A kétnapos rendezvényen fellépnek többek között a Szegedi Nemzeti Színház művészei, Csemer Boglárka Boggie, Váczi Eszter és együttese, valamint a Benedekfi és a Szondi testvérek is koncerteznek.

Emellett lesz családi mesejáték, bolgár táncház, valamint Ale Ildikó festőművész kiállítása is megtekinthető. A gyerekeknek a Grimm-Busz Színház és a Haramia együttes zenés meséivel kedveskednek.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a levendula és más fűszer- és gyógynövények jótékony hatásaival, kóstolhatnak levendulás édességeket és italokat, készíthetnek ajándéktárgyakat.

Az előadásokon kívül kézművesek, növénytermesztők és méhészek is várják a látogatókat.

Mindkét napon levendulás kézműves termékek, ajándéktárgyak, természetes alapanyagú kozmetikumok és élelmiszerek, valamint levendula, egzotikus és évelő növények vásárát is megrendezik.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: füvészkert Újszeged levendula napok