Hirdetés
Művház 2018. június 26. 17:25 Forrás: MTI / CNN Travel

Filmes helyszínekkel ajánlja Budapestet és Andy Vajnát dicséri a CNN Travel

A főváros tíz kiváló forgatási helyszínét bemutató riportot közölt a héten a CNN Travel, megjegyezve, hogy Budapest egyre gyakrabban jut meghatározó szerephez a különböző filmes produkciókban.

A listán szereplő helyszínek rövid bemutatása mellett a cikk néhány filmet is felsorol, leginkább a közelmúltból szemezgetve, amiket az adott helyszínen, vagy annak közelében forgattak.

A tízes mezőnyben szerepel a Danubius Hotel Gellért szálloda és a Szent Gellért Gyógyfürdő (Evita, Én, a kém), a Four Seasons Hotel Gresham Palace (A kém), a Bálna Budapest (Mentőexpedíció), az Andrássy út és az Oktogon (Evita, Bel Ami - A szépfiú) valamint a Szent István-bazilika (a környező utcákban forgatták egyebek között az Inferno című filmet).

A listán van továbbá a Gozsdu-udvar (Vörös zsaru, Kémjátszma), a Magyar Állami Operaház (Vörös veréb, Szerelem és halál, München, Az operaház fantomja), az Országház és a Duna (A szállító 3., Atomszőke), a Hősök tere (Die Hard - Drágább, mint az életed), valamint a Szabadság tér (Szárnyas fejvadász 2049, A kém, Atomszőke).

A CNN felidézi, hogy a forgatások alatt a magyar főváros lett több hollywoodi sztárnak az otthona, köztük Angelina Jolie-nak, Ryan Goslingnak, Harrison Fordnak és Jennifer Lawrence-nek is. Az olyan új produkciók pedig, mint a Colette, A kém, aki kidobott engem, a Terror és a Robin Hood, az utóbbi hónapokban további filmsztárokat hoztak el Budapestre.

A cikk szerint a Magyar Nemzeti Filmalap tevékenységének köszönhetően Magyarország az egyik legbefolyásosabb szereplőjévé vált az európai filmiparnak. Ennek kapcsán kiemelik Andy Vajna filmügyi kormánybiztosként betöltött fontos szerepét, aki, mint írják "elindította Magyarországot a modern filmipar irányába"

"Létrehoztunk egy vonzó adóvisszatérítési lehetőséget a produkciók számára" - idézi Vajnát a CNN Travel, utalva a minden Magyarországon forgatott produkciónak járó 25 százalékos adóvisszatérítésre.

"Magyarország és Budapest fantasztikus forgatási helyszíneket és kiválóan felszerelt infrastruktúrát biztosít a filmes produkcióknak. Itt található például a kontinentális Európa legnagyobb medencéje, amit a Szárnyas Fejvadász 2049 forgatásán is felhasználtak" - jegyezte meg a filmügyi kormánybiztos.

Vajna hozzátette: "nem csupán arra fektetünk hangsúlyt, hogy magyar filmeket készítsünk és finanszírozzunk, hanem a Filmalap egy oktatási és gyakornoki programot is elindított a magyar filmipar további erősítése érdekében".

Mindez azt jelenti, hogy Magyarországon és Budapesten nem csupán nagy költségvetésű filmeket forgatnak, hanem az ország a saját filmiparát is építi, amire bizonyíték az Oscar- és Golden Globe-díjat nyert Saul fia, valamint az Arany Medve-díj győztes Testről és lélekről című alkotás is - jegyzi meg a CNN.

(fotó: programturizmus.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Andy Vajna film Filmalap Budapest