Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. június 26. 10:51

Szabadka, Szeged: közös védjegy a szecesszió

Képgaléria
Újra közös projektbe kezd a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft., valamint a Szabadkai Turisztikai Szervezete. Ezúttal is a két város építészetét meghatározó szecesszió köré szervezik a programokat és a népszerűsítő kiadványok megjelentetését.

Hirdetés

A magyar szecessziós építészet egyik legszebb épületében, a Magyar Ede által tervezett Reök palotában tartották a projektindító rendezvényét annak a szerb–magyar pályázatnak, amely Szeged és Szabadka közös jugendstil hagyományaira épít. Ács Szilvia, a szegedi turisztikai kft. vezetője ismertette a több mint 190 ezer euróból megvalósuló uniós projekt részleteit.

(fotók: Szabó Luca)

A közös szecessziós értékek bemutatására már korábban is szövetkezett a város, és akkor sikerült elérni, hogy a határ két oldalán lévő testvértelepülések összehangolják idegenforgalmi tevékenységüket. Ezt most olyan turisztikai csomagokkal egészítenék ki, amelyek segítségével elérnék, hogy az ide látogató turisták nem csak egy napra érkezzenek a régióba. Ezeket az ajánlatokat állítaná össze a két önkormányzati tulajdonú turisztikai cég, melyeket később utazási irodák értékesítenének.

Ehhez persze színvonalas programokat kell ajánlani. Mivel egyre több szecessziós épületet sikerült felújítani (legutoljára például a szabadkai zsinagógát), rengeteg a látnivaló még e sajátos keresztmetszeten keresztül is Szegeden és vajdasági testvérvárosában. Összesen harminc információs táblát helyeznek majd ki (15–15 a két városban), amelyeken rövid leírások szerepelnek majd a jelzett látványosságokról. Mobil alkalmazásoknak is elérhetőek lesznek az angol, szerb és magyar nyelven közzétett információk.

A közös akcióterv részeként 10 ezer foglalkoztató füzetet adnak ki gyerekeknek, amelyekből játékos módszerekkel ismerhetik meg térségünk egyik legsajátosabb építészeti hagyományát. Lesz külön mobil applikáció és a projekt eseményeit ismertető weblap is, amelyet idősebbek és a fiatalok is könnyedén elérhetnek és használhatnak. A hagyományos prospektusok sem maradhatnak el, hiszen a turisztikai népszerűsítésnek még mindig az egyik legfontosabb eszköze, ha fotókkal és leírásokkal illusztrált kiadványokat adnak az érdeklődők kezébe. Megrendezik az idén is a Szecessziós Világnapot, amelynek helyszíne ezúttal is a Reök palota lesz. A most induló projekt jövő év szeptemberéig tart majd.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szeged Szabadka szecesszió Szecessziós Világnap Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. Reök palota
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés